Četrtek, 29 februar 2024
Iskanje

Že pet let nudijo pomoč starejšim s posebnimi potrebami

Tržaški dnevni center Maffei v Ulici Valdirivo praznuje prvih pet let delovanja

Trst |
9. nov. 2023 | 9:35
Dark Theme

Kjer še ni pravega, razčlenjenega odgovora, ga je treba sestaviti na novo, da bo še drugim v oporo in zgled. Tako lahko povzamemo nastanek tržaškega dnevnega centra Maffei v Ulici Valdirivo, ki praznuje prvih pet let delovanja. Opišemo ga lahko kot oranje ledine na področju pomoči osebam s posebnimi potrebami, ki stopajo v tretje obdobje življenja.

Pred njegovo ustanovitvijo so morali posameznike, ko so dopolnili 65 let, po zakonu preusmeriti v ustanove za starejše. Velikokrat so ti še naprej ostajali v dnevnih centrih, ki so jim skozi leta postali varno zavetišče. S tem pa so nastajale težave tudi na drugi fronti, saj ni bilo mest za nove, mlajše gojence.

Tržaška veja društva družin in oseb z intelektualno oviranostjo in nevrorazvojnimi motnjami Anffas se je zato pod okriljem Občine Trst povezala z javnim zavodom za aktivno staranje Pro Senectute ter skušala dobiti primernejšo rešitev. Dnevni center Maffei je torej hotel biti odgovor splošnemu podaljšanju povprečne življenjske dobe oseb s posebnimi potrebami. Posameznikom so hoteli omogočiti nadaljevanje prejšnje poti in jo nadgraditi z dodatnimi storitvami.

Center Maffei (FOTODAMJ@N)
Center Maffei (FOTODAMJ@N)

Prehojeno pot so včeraj obnovili na slovesnosti, ki sta se je udeležila tržaški občinski odbornik za socialno politiko Massimo Tognolli in njegov predhodnik Carlo Grilli, ki je v prvi osebi sodeloval pri nastajanju centra Maffei. Združili so dve kulturi, pomoč osebam s posebnimi potrebami in tisto starejšim, je povzel še predsednik društva Anffas Giandario Storace. Predsednik in direktorica zavoda Pro Senectute Antonino Papa ter direktorica Debotah Marizza pa sta pojasnila, da so skušali center povezati z dejavnostmi, ki jih na Tržaškem izvajajo več kot 40 let.


Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava