Petek, 15 november 2019
Iskanje

Svečanost pri spomeniku bazoviškim junakom

Osrednja govornika sta bila zgodovinar Marcello Flores ter kulturnica in članica Odbora za proslavo Kostanca Mikulus

10. sep. 2019 | 6:00
Dark Theme

Na gmajni v Bazovici je v nedeljo, 8. septembra potekala svečanost v spomin na štiri mlade antifašiste - Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Zvonimirja Miloša, Alojza Valenčiča - ki so jih septembra 1930 ustrelile fašistične oblasti. Zaradi slabih vremenskih napovedi je bil spored spominske svečanosti okrnjen, kljub temu pa se je ob spomeniku zbrala mala množica in prisluhnila zgodovinarju Marcellu Floresu ter kulturnici in članici Odbora za proslavo Kostanci Mikulus. Prisotne je nagovoril tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik in med drugim izrazil upanje, da se bo italijanska država — po zgledu nemške — opravičila za fašistične zločine. Zapel je tudi priložnostni pevski zbor, v katerem so bili člani raznih sestavov s Tržaškega in z Goriškega.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo