Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Marca temeljni kamen, prihodnje leto prva letala

9. feb. 2012 | 19:23
Dark Theme

Postopek za gradnjo proizvodne hale podjetja Pipistrel LSA na Rojah se uspešno nadaljuje. V prejšnjih dneh se je na območju letališča, kjer bodo zgradili obrat, začelo preverjanje prisotnosti ubojnih sredstev, še pred tem pa so očistili dostopno pot do zemljišča (po vhodu na letališče na levi strani), po kateri bodo peljali tovornjaki in druga vozila. »Vse poteka, kot bi moralo. Razpolagamo z vsemi dovoljenji, ki smo jih potrebovali, pripravljeni smo na začetek gradnje. Marca nameravamo simbolno položiti temeljni kamen, po zaključku preverjanja prisotnosti bomb pa bodo gradbena dela stekla s polno paro. Menim, da se bo to zgodilo maja, če seveda ne bodo odkrili ubojnih sredstev,« je povedal projektni menedžer Adriano Ceccherini in pojasnil, da bodo temeljni kamen polagali v okviru slovesnosti v spomin na vojvodo D'Aosta: »Upamo tudi na udeležbo hčerk vojvode D'Aosta in potomca Amedea.«
Gradbena dela, je povedal Ceccherini, bi se morala zaključiti v prvih mesecih prihodnjega leta, nato pa bo lahko stekla proizvodnja. V novi hali podjetja Pipistrel, kjer bodo izdelovali štirisedežna letala Panthera, bodo predvidoma zaposlili 200 delavcev. Obrat bo meril približno 10. 285 kvadratnih metrov, gradili ga bodo na zemljišču, ki v celoti pripada sovodenjski občini. Hala bo zrasla na kraju, kjer so med drugo svetovno vojno stali trije hangarji tipa Lancini za vojaška letala. Območje bo dostopno z državne ceste št. 55 preko starega vhoda na jugovzhodnem delu letališča, ki ga bodo obnovili. »Uredili bomo krožišče in poskrbeli, da kamioni pri zavijanju ne bodo zavirali prometa,« je povedal projektni menedžer, ki je prepričan v pomen razvoja goriškega letališča in zato že snuje novo pobudo.
Cilj projekta, v katerega želi Ceccherini vključiti goriško občino, Trgovinsko zbornico, občino Nova Gorica in druge slovenske ustanove, je uresničitev čezmejnega italijansko-slovenskega letališča Duca D'Aosta na Rojah. »Prihodnost goriškega prostora je v razvoju letališča. Projekt predvideva veliko investicijo, računamo pa na podporo krajevnih ustanov. K snovanju tega projekta nas je spodbudilo dejstvo, da se za uporabo goriškega letališča zanima več družb, katerim pa v tem trenutku nimamo kaj nuditi. Zgraditi nameravamo hangarje, v prvo fazo projekta pa bi spadala tudi obnova stavbe ob vhodu na letališče. Ker je zelo dotrajana, bo že vanjo treba vložiti okrog milijon evrov. V prvi fazi bi uredili bar in urade, naknadno pa bi obnovili še drugi del stavbe, dvorišče, itd. Čezmejno letališče bi služilo za športna in zasebna letala,« je razkril Ceccherini, ki namerava projekt v kratkem predstaviti novogoriški strani. Šušlja se tudi, da se za območje goriškega letališča po Pipistrelu zanima drugo podjetje, ime pa je še neznanka. Po nekaterih virih naj bi nameravalo del proizvodnje koncentrirati na območju letališča na Rojah, del pa v Sloveniji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava