Petek, 05 april 2024
Iskanje

Ugotovili porast obolenj za malignim melanomom

30. apr. 2012 | 18:04
Dark Theme

»Maligni melanom kože je v preteklosti veljal za relativno redko bolezen, v zadnjih letih pa se je v Italiji njegova incidenca podvojila. To še zlasti velja za Furlanijo-Julijsko krajino, kjer beležimo 17 primerov obolenj na 100.000 ljudi, medtem ko na državni ravni povprečno zboli 10 oseb. Število novih obolenj je še veliko višje na Tržaškem, kjer imamo 22 do 25 primerov obolenj na 100.000 ljudi. Zato smo pri fundaciji ANT sprožili informativno akcijo o malignem melanomu kože in o pomenu preventive.« Tako je včeraj povedal Fabio Feudale, delegat fundacije ANT za goriško in tržaško pokrajino. Po njegovih besedah je razvoj kožnega raka povezan z izpostavljenostjo sončnim žarkom, saj kar dve tretjini melanomov lahko specifično povežemo z vplivom ultravijoličnih žarkov iz sončnega spektra. Ker se bliža poletje, je zato treba vedeti, kako se zaščiti pred soncem. Najpomembnejša je fizična zaščita pred direktnim vplivom sončnih žarkov, predvsem 2 uri pred sončnim poldnevom in 2 uri po njem. Zaščito predstavljajo oblačila, klobuki, senčila. Zaščitne kreme so samo dodatna zaščita in ne morejo nadomestiti fizičnega ščitenja pred soncem. Smiselna je uporaba mazil z zaščitnim faktorjem najmanj 15 v širokem delu sončnega spektra. Pri kopanju je potrebno uporabljati vodoodporne kreme, zaščitne sloje pa je tudi potrebno obnavljati. Potencialno tveganje predstavlja tudi umetno sončenje.
»Glede na hitro naraščanje incidence malignega melanoma kot tudi zaradi dejstva, da je za ozdravitev potrebno ukrepanje v zgodnji fazi bolezni, postaja vse bolj pomembno samopregledovanje,« poudarja Feudale in pojasnjuje, da je fundacija ANT v prejšnjih tednih priredila dve informativni akciji v Ronkah in Gradežu, kjer so opravili vsakič 40 brezplačnih pregledov kože. Akcijo bodo ponovili v domu starejših občanov v Gorici v petek, 15. junija, in soboto, 16. junija, med 9. in 13. uro ter med 14. in 18. uro. Goriško informativno akcijo prirejajo s prispevkom Fundacije Goriške hranilnice. Opravili bodo 80 dermatoloških pregledov. Če bodo dermatologi odkrili sumljiva pigmentna znamenja - nevuse, bodo pregledane osebe napotili k družinskim zdravnikom in nato kirurgom za odstranitev ali biopsijo. Za brezplačni pregled se bo treba naročiti na tel. 051-7190111 (nato je treba natipkati številko 0); telefonske klice sprejemajo od ponedeljka do četrtka med 9. in 16. uro, ob petkih pa med 9. in 12. uro. Na pregled se lahko naročijo le Goričani.
Fundacija ANT bo prihodnje leto priredila informativno kampanjo o raku na ščitnici, sicer pa redno nudi zdravniško pomoč na domu 50 rakastim bolnikom iz raznih krajev Goriške, drugim 30 pa zagotavlja prevoz od doma do bolnišnice v primeru zdravljenja ali pregledov. Sredstva zbira z vsedržavnimi akcijami, med katerimi njeni prostovoljci na ulicah prodajajo velikonočne pirhe, mimoze ali ciklame, v Tržiču pa ima tudi svojo trgovino, ki se imenuje »Il cantuccio della solidarietà«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava