Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Seizmometer iz pokvarjenega trdega diska

20. maj. 2013 | 19:34
Dark Theme

Goriška mladina ubira tudi poti, ki uhajajo običajnim okvirom t.i manjšinskega udejstvovanja in so zato vredne posebne pozornosti. V soboto minulega tedna je na Bevkovem trgu v Novi Gorici potekal Festival znanosti, katerega cilj je približati znanost ljudem, zlasti mladim. Organizirala ga je e-hiša, nanj pa so povabili tudi skupino HackerSpace GO (HaSGO), ki deluje v sklopu štandreškega društva Oton Župančič.
Sončni dan je privabil kar nekaj radovednih obiskovalcev na novogoriški trg, kjer so si lahko ogledali najrazličnejše eksperimente in zanimivosti (več informacij o poteku festivala je na voljo na naslovu http://festivalznanosti.si). Goriška skupina je tam predstavila projekt, ki je rezultat enega meseca skupnega dela: doma izdelani seizmometer. To je naprava, ki meri premike zemlje oz. potrese. Uresničili so ga iz pokvarjenega trdega diska, ki so ga predelali in povezali na računalnik tako, da je na ekranu prikazoval premike in vibracije v realnem času. Trdi disk je na takšen način dobil novo življenje, skupina pa precej občutljiv seizmometer, ki ga bodo dodali meteorološki postaji; le-ta še nastaja, postavljena pa bo na štandreškem sedežu.
HackerSpace GO sestavljajo ljubitelji elektronike, informatike, robotike in tehnologije nasploh, ki se lotevajo izdelave najrazličnejših naprav. Nastala je pred približno enim letom, ko so Aljaž Srebrnič, Simone Cumar, Riccardo Lulli in Martino Bresciani prvič predstavili »projekt HaSGO« v prostorih društva Župančič v Štandrežu. Prvotna sestava se je v teku časa spremenila; skupino danes sestavlja šest članov, in sicer Alessandro Cicuta, Simone Cumar, Philip Müller, Arturo Sandrigo, Aljaž Srebrnič in Riccardo Zamolo. Vrata so vedno odprta za nove člane, ki jim je tehnologija pri srcu in jih privlačujejo (tehnološki) izzivi.
Kdor želi izvedeti več o projektih, ki jih HaSGO uresničuje, naj obišče spletno stran http://hasgo.org ali naj se zglasi na srečanjih skupine v Ulici Montello 9 v Štandrežu vsako soboto in nedeljo od 15.30 do večera.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava