Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Sredi Brd 45 metrov visok razgledni stolp

13. dec. 2017 | 17:58
Dark Theme

Na seji občinskega sveta v Goriških Brdih so se v torek zvečer svetniki in občinska uprava seznanili z idejno zasnovo turističnega kompleksa Terme Brda, ki jo je pripravil arhitekt Alessio Princic iz arhitekturnega biroja v Vidmu. Projekt v Brdih tako ali drugače snujejo že več kot desetletje, zaradi različnih ovir pa je bila zadeva doslej še vedno v fazi ideje. Po prepričanju župana Franca Mužiča je zadeva vse bliže uresničitvi, saj imajo, tako župan, poleg idejne zasnove tudi resnega investitorja.
V Goriških Brdih so najprej precej let delali na tem, da bi z vrtino poskusili priti do termalne vode, ki naj bi se po ocenah nekaterih strokovnjakov na določenih predelih Brd nahajala na globini okoli dva tisoč metrov. V zadnjem času pa so s pomočjo drugih strokovnjakov ugotovili, da bi bila takšna vrtina prevelik strošek ter da bi lahko vodo, do katere naj bi v neposredni bližini turističnega kompleksa prišli že na globini nekaj sto metrov, lahko segrevali s pomočjo toplotnih črpalk.
Župan Mužič zagotavlja, da imajo glede investitorjev že zelo resne pogovore. Podrobnosti Mužič ne razkriva, povedal je le, da gre za »slovensko varianto, v povezavi z ruskim kapitalom«. Turistični kompleks briških term je po sedanjih ocenah »težak« 50 milijonov evrov.
Turistični kompleks se bo nahajal na petih hektarjih površine med Medano in Fojano, zemljišče je še v lasti dveh lastnikov. Koncept kompleksa gre v smeri »majhnega mesta«, ki bi privabilo veliko obiskovalcev. Terasasto zasnovana struktura kompleksa se na briško krajino navezuje tudi z izbiro materialov kot je opeka. Arhitekt poudarja atraktivno lokacijo, ki nudi izjemno zanimive razglede. Poleg term z bazenskimi kompleksi in hotela sedanji načrt vključuje še medicinski center, konferenčno dvorano in celo dom upokojencev z vrtički, »saj je treba starejše ljudi spraviti v življenje, ne pa jih zapreti v »muzej«. Ideja 45-metrskega razglednega terasastega razglednega steklenega stolpa terase oz. »lanterne« pa izhaja iz Velikega trga v Trstu, ki je po Princicevem prepričanju eden najlepših: navdihnila sta ga njegova širina in odprtost prostora. Gostom idejna zasnova namenja 64 sob oz. 250 ležišč v dveh etažah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava