Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Za vedno je odšel oblikovalec Boris Lutman

25. apr. 2018 | 11:16
Dark Theme

V Ljubljani je danes zjutraj umrl 43-letni Boris Lutman, industrijski oblikovalec po rodu iz Štandreža. Usodna mu je bila srčna kap. V njegovem rodnem kraju in po vsej Goriški je vest o njegovi smrti takoj boleče odjeknila.
Lutman je po obiskovanju štandreške osnovne šole in nižje srednje šole Ivan Trinko šolsko pot nadaljeval na klasičnem liceju Primož Trubar v Gorici. Zatem se je odločil za študij industrijskega oblikovanja na Politehniki v Milanu, kjer je diplomiral s specializacijo strategije produkta. Med študijem si je pomembnih izkušenj nabral tudi v tujini. Preselil se je v Ljubljano, kjer se je najprej pridružil biroju mladih oblikovalcev, nato pa je leta 2005 stopil na svoje in odprl oblikovalski studio. Leta 2013 je skupaj s sodelavci izdelal maskoto evropskega košarkarskega prvenstva v Sloveniji; poimenoval jo je Lipko. Leto kasneje se je s projektom za brezžični polnilec Swich uspešno prijavil na ameriški platformi Kickstarter.
Čeprav je že skoraj petnajst let živel v Ljubljani, je bil zelo navezan na Štandrež in sploh na Goriško. V mladih letih je bil tabornik, aktiven je bil pri štandreškem kulturnem društvu Oton Župančič, udeleževal se je mladinskih raziskovalnih taborov v organizaciji Narodne in študijske knjižnice, zahajal je na Kinoatelje, sodeloval je s Slovikom, krajši čas je tudi poučeval na tehničnem zavodu Jurij Vega v Gorici. Nekaj let je igral odbojko pri štandreškem Valu. V taborniških vrstah je spoznal lokostrelstvo, ki ga je nato treniral. Z Našim praporom je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja osvojil državni ekipni naslov med mladinci. Zapušča ženo in še petletnega sina, v svojcih, prijateljih in znancih pa veliko praznino.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava