Sobota, 20 julij 2024
Iskanje

Cisintin »lov na levičarja«

Izjave tržiške županje izzvale ogorčenje po celi državi, Anno Cisint pa je podprl predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga

5. avg. 2019 | 19:01
Dark Theme

Za vse je »kriv« tvit. Najnovejša polemika, v katero je vpletena tržiška županja Anna Cisint, se je začela s tvitom namestnika direktorja časopisa Il Giornale. Nicola Porro je objavil anonimno pismo neke profesorice, ki se pritožuje nad »hegemonijo levice« v šolah, in dejstvu, da kdor razmišlja drugače, se boji izražati svoje mnenje. Na njegovo objavo se je odzvala tržiška županja Anna Cisint in napovedala, da bodo starši in dijaki v tržiških šolah lahko po novem zaupno izražali svoje nelagodje nadzorniku za otroštvo. »Po skritem so mi nekateri povedali, da se v razredih kritizirajo moje odredbe. Prejela sem vsaj deset prijav glede tega pojava; med temi je tudi en dijak, ki pravi, da je žrtev vrstniškega nasilja, ker se ne sklada s “sistemsko” levičarsko usmerjenostjo. Po svoji izkušnji kot županja in mama ugotavljam, da šolski svet ni nevtralen,« pravi Anna Cisint.

Poleg družabnih omrežij je polemika odmevala tudi na časopisih, tudi na državni ravni, saj je o namenu tržiške županje pisal tudi vsedržavni dnevnik La Repubblica. Oglasila se je med drugimi tudi senatorka Demokratske stranke Tatjana Rojc: »Danes iščejo ovaduhe za “levičarske profesorje”, jutri bo na vrsti kak “sindikat, ki se vmešava v politiko”, sledi popisovanje manjšin, zatem kdo bo prišel na vrsto?« Cisintova izjava je izzvala ogorčenje po celi državi, županjo pa je podprl predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga, po katerem »levica mora razumeti, da se je obdobje njene diktature, tudi po šolah, zaključilo«.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava