Sreda, 26 februar 2020
Iskanje

Katastrofalna letina za čebelarje

V današnjem Primorskem letu o čebelarstvu s Silvanom Ferfoljo, Danijelom Novakom in Pierantoniom Bellettijem

Gorica |
27. jun. 2019 | 7:27
Dark Theme

Neobičajno nizke temperature v mesecu maju so prekrižale načrte marsikateremu sprehajalcu, planincu in ljubitelju narave, pa zlasti čebelarjem, ki so se morali dobesedno boriti za preživetje čebeljih družin. »S čebelarstvom se ukvarjam dobrih 25 let, tako negativne letine pa res ne pomnim. O točenju meda sploh ne morem govoriti, saj ga doslej sploh ni bilo: prava katastrofa,« pravi Pierantonio Belletti, agronom in predsednik goriškega konzorcija čebelarjev. »Gre za leto nič. Stanje je slabo po celi državi, goriška pokrajina ni izjema. Nekateri čebelarji so morali umetno hraniti svoje čebele, saj so zaradi pomanjkanja hrane umirale od lakote. Mislim, da se to pri nas prvič dogaja,« poudarja Belletti.

Po podatkih konzorcija je povprečna temperatura v prvi polovici maja letos bila za kar šest stopinj nižja v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta. »Pomladi v bistvu ni bilo. Ker sem po izobrazbi agronom, vem, da so težave imeli tudi pridelovalci jagod in češenj. Za čebelarje pa je stanje še hujše, saj sta običajno akacijev in cvetlični med prva vira prihodkov, ki jih letos ni bilo,« pojasnjuje predsednik goriškega konzorcija čebelarjev.

Več v današnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo