Sobota, 18 maj 2024
Iskanje

Kjer so poginile ribe, spet trije metri vode (video)

Pristojni organi preiskujejo, zakaj je bil v prejšnjih dneh večji del vode pri Zdravščinah preusmerjen v kanal hidroelektrarne namesto v reko Sočo

24. mar. 2022 | 8:22
Dark Theme

Kjer je na Soči pod Gradiščem poginilo na stotine rib najrazličnejših velikosti, je spet voda.

V tolmun, kjer je prišlo do največjega pogina rib na Soči in verjetno v celi deželi Furlaniji - Julijski krajini doslej, je voda ponovno pritekla v sredo, 23. marca, pozno popoldne, in sicer potem ko so se nekoliko dvignile zapornice jezu pri Zdravščinah.

V prejšnjih dneh je bil ravno pri Zdravščinah večji del vode preusmerjen v kanal tamkajšnje hidroelektrarne, o čemer smo se na lastne oči prepričali v ponedeljek dopoldne, ko se je razširil glas o množičnem poginu rib pod Gradiščem: medtem ko so v osušenem tolmunu nekatere ribe pod žgočim soncem še vedno hlastale za kisikom, je bil odvodni kanal hidroelektrarne poln vode. V reko je takrat očitno niso spuščali dovolj, da bi lahko ribe pod Gradiščem preživele.

Takšno je bilo stanje v ponedeljek, 21. marca (DR)
Takšno je bilo stanje v ponedeljek, 21. marca (DR)

Pristojni organi sicer že preiskujejo, zakaj je v zadnjih dneh toliko vode odtekalo v kanal, sicer bodo morali tudi ugotoviti, ali je hidroelektrarna pri Zdravščinah spoštovala zakon o minimalnem pretoku, ki je potreben za preživetje ribjega življa in sploh za življenje v reki.

KRITIKE SLOVENIJI NEOSNOVANE

Seveda gre opozoriti, da se tolmun in struga reke Soče pod Gradiščem nista ponovno napolnila z vodo, ker naj bi je skozi solkanske zapornice priteklo več kot v prejšnjih dneh. Iz Solkana že nekaj dni vseskozi priteka po 20 kubičnih metrov vode na sekundo. Kritike Sloveniji, ki jih je bilo slišati celo v parlamentu, češ da skozi solkanske zapornice ne spušča dovolj vode, so v primeru pogina pod Gradiščem neosnovane, saj je jasno, da ni neposredno odvisen od nihanja pretoka reke Soče zaradi delovanja solkanskega jezu.

Novica o poginu se je razširila v ponedeljek, in sicer po zaslugi videoposnetka, deljenega na socialnih omrežjih, ki je sicer nastal že v nedeljo popoldne. Če bi čuvajska služba izvedela za pogin, ki je posledica upada vodostaja, do katerega je verjetno prišlo med koncem tedna, že v nedeljo popoldne, bi po vsej verjetnosti uspela rešiti večji del rib.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava