Ponedeljek, 22 julij 2024
Iskanje

Na odru bodo zaživeli Bumbarji

Pogovor z Andrejo Benedetič, režiserko in avtorico scenarija novega muzikala, ki ga bo v soboto uprizoril Dijaški dom

Gorica |
18. maj. 2023 | 9:12
Dark Theme

»Muzikal, ki je vsebinsko zelo daleč od tradicionalnih in tudi od tistih, ki smo jih do sedaj uprizorili«. Tako goriški Dijaški dom opisuje projekt, ki bo doživel premiero v soboto, 20. maja, ob 19. uri v Kulturnem domu v Gorici. Bumbarji je »totalno odštekan muzikal o neubogljivih otrocih sodobnega časa«, ki z besedami in režijo Andreje Benedetič ter glasbeno priredbo Damjane Golavšek govori o povečani agresivnosti, medvrstniškem nasilju, težavami s hrano, ki jih najstniki doživljajo po pandemiji. Zamisel izhaja iz srečanj za starše na to temo in pogovorov s psihologinjo Susanno Pertot, ki je delovala v sklopu državnega bonusa za psihološko podporo. Pred premiero smo se pogovorili z režiserko o projektu in predvsem o aktualnih problematikah, iz katerih izhaja.

Andreja Benedetič (OSEBNI ARHIV)
Andreja Benedetič (OSEBNI ARHIV)

Je muzikal nastal zaradi konkretnega primera ali splošnega nelagodja, tudi v zvezi s poročanjem v medijih?

Popolnoma dokončan scenarij je ležal v predalu od leta 2019, nastal je torej že pred obdobjem epidemije, a je na nek način napovedoval današnjo problematiko mladostnikov in družbe.

Boste izvajali cover ali izvirno glasbo?

Izvedli bomo coverje različnih starejših popevk, besedila pa so v celoti prirejena scenariju. Slog in popevke sva z Damjano Golavšek na začetku želeli uskladiti s skladbo izvirnih avtorjev glasbene predstave Peter Kušter, The Tiger Lillies. Vendar sva med samim procesom dela zašli tudi do popolnoma drugačnih zvrsti. V muzikalu boste lahko prepoznali songe iz Oliverja Twista, muzikala Annie, pa tudi druge manj aktualne in znane popevke. Ne gre za moderno pop glasbo, kot smo je bili vajeni v prejšnjih muzikalih, ki so nastali v produkciji Dijaškega doma.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava