Torek, 05 julij 2022
Iskanje

Pevski solsticij za začetek praznovanja 70-letnice

Jubilej mešanega pevskega zbora F.B. Sedej iz Števerjana

18. maj. 2022 | 8:47
Dark Theme

S Pevskim solsticijem so začeli s praznovanjem 70 let neprekinjenega zborovskega delovanja. Mešani pevski zbor F.B. Sedej iz Števerjana je v nedeljo v župnijski dvorani v Števerjanu priredil koncert v pričakovanju na obeležitev visokega jubileja, ki bo v soboto, 11. junija. V goste so povabili novonastalo vokalno skupino Mozaik iz Goriške in komorni zbor Ave iz Ljubljane.

Večer je uvedla Alenka Di Battista, predstavnica mešanega pevskega zbora F.B. Sedej, ki je podala nekaj uvodnih misli o letošnjem praznovanju. Z razliko od prejšnjih okroglih obletnic so si za 70-letnico pri zboru Sedej zamislili niz različnih dogodkov. Prvi med temi je bil nedeljski koncert Pevski solsticij, ki pa že napoveduje osrednji dogodek ob praznovanju jubileja, ki bo v soboto , 11. junija, z naslovom Zvočne barve časov, v katerem bosta MePZ F.B. Sedej pod vodstvom Patricka Quaggiata in otroški zbor pod vodstvom Martine Hlede popeljala publiko skozi različne letne čase in obdobja delovanja zbora. Alenka Di Battista je prispevala tudi k priložnostni knjižici, v kateri so pripravili pregled delovanja zbora v Števerjanu od druge polovice 19. stoletja do časa po drugi svetovni vojni in seveda do sodobnih dni. »Vpogled v preteklost, je bil obenem zame priložnost, da se spomnim svoje prehojene zborovske poti, ki se je začela v najstniških letih, ko je bil zame zbor predvsem pomemben zaradi druženja in ljubezni. Po mnogih letih pavze pa je sedaj postalo zborovsko petje predvsem trenutek sprostitve, v katerem lahko odmislim službene in družinske obveznosti in se predam samo petju,« je dejala Alenka Di Battista. Sledil je osrednji del koncerta, na katerem je kot prva nastopila novonastala vokalna skupina Mozaik, ki združuje pevce iz Gorice in Nove Gorice pod umetniškim vodstvom Patricka Quaggiata. Nedeljski koncert je bil njihov krstni nastop pred publiko. Skupina je publiki predstavila pravi mozaik skladb, ki so se segale od slovenskih narodno zabavnih skladb do angleški jazzovskih napevov. Slišati je bilo Šifrerjevo Ko zvonovi zapojo v priredbi Patricka Quaggiata, skladbo Jedno popodne, Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje in še dve angleški pesmi, in sicer And so it goes Billyja Joela in Short people Randyja Newmana.

Pred števerjansko publiko je nato nastopil komorni zbor Ave iz Ljubljane, ki je nastal leta 1984 kot vokalna skupina Ave pod umetniškim vodstvom Andraža Hauptmana in spada med najbolj priznane zbore v Sloveniji. Iz vokalne skupine se je hitro razširil v komorni zbor, v katerem prepevajo pevci iz cele Slovenije. Pod taktirko Gregorja Klančiča, ki je vodenje zbora prevzel leta 2019, so publiki predstavili pregled slovenskih ljudskih pesmi. Kot prvo so zapeli ljudsko iz Zgornjih Petrovcev Šürka je tisa, nato je bilo slišati ljudsko Ne ouri, ne sejaj v priredbi Radovana Gobca, beneško Petelinček je zapieu v priredbi Hilarija Lavrenčiča, ljudsko iz Ricmanj pri Trstu Dekle je pralo srajčki dvej v priredbi Walterja Lo Nigra, koroško ljudsko So še rožce ter ljudski iz Rezije Rezijanska in Jnjen čeua jti gna. Ob koncu so zapeli še slovensko ljudsko Polka je ukazana Ubalda Vrabca.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava