Sobota, 23 september 2023
Iskanje

Razvoj bo prioriteta

V Sovodnjah se je predstavila lista Korenine in bodočnost, katere županski kandidat je Julijan Čavdek

5. maj. 2019 | 12:00
Dark Theme

Posebno pozornost bodo namenjali gospodarskemu razvoju, kmetijstvu, turizmu in spoštovanju zaščitne zakonodaje. V petek se je v Sovodnjah predstavila lista Korenine in bodočnost, ki za župana kandidira Julijana Čavdka. Uvodoma je navzoče nagovoril Igor Tomsic, tajnik sekcije Slovenske skupnosti iz sovodenjske občine. Povedal je, da so na listi tako predstavniki Slovenske skupnosti in Lige kot tudi občani, ki niso vključeni v nobeno stranko. Zaradi heterogene sestave so se odločili, da se občanska lista na volitvah predstavi brez strankarskih simbolov. V nadaljevanju je Čavdek predstavil volilni program.

»Prepričani smo, da niso dovolj vzdrževalna dela, več pozornosti je treba nameniti razvojnim projektom,« je povedal županski kandidat in opozoril, da so že pred petimi leti predlagali izgradnjo namakalnega sistema, ki bi zagotovil boljše pogoje za kmetovanje. Čeprav je stoletnica prve svetovne vojne že mimo, potem ko je bila po njegovem mnenju premalo izkoriščena, je treba jarke in druge ostaline bolje ovrednotiti. »V primeru izvolitve za župana bom takoj sklical omizje s krajevnimi operaterji, gostinci in kmeti, skupaj s katerimi bi oblikovali nove razvojne projekte na področju turizma za celo občino,« pravi Čavdek in opozarja, da si ovrednotenja zaslužita tudi Soča in Vipava, ki sta precej zanemarjeni in potrebujeta večjo pozornost z okoljskega vidika.

»Izboljšati želimo učinkovitost občinske strukture. Žal so v zadnjem letu občino zapustili trije, štirje uslužbenci, kar hromi njeno delovanje. Težave je treba rešiti in zagotoviti poslovanje v slovenskem jeziku; sedanja matičarka na primer ne obvlada slovenščine,« poudarja Čavdek in pojasnjuje, da je treba skrbeti tudi za starejše občane in za za izvajanje celotne zaščitne zakonodaje. Sodelovati je treba tudi z občinama Šempeter-Vrtojba in Miren-Kostanjevica pri čezmejnih projektih; boljše sodelovanje od dosedanjega je treba vzpostaviti tudi z deželo.Udeležence predstavitve je nagovoril deželni tajnik SSk Igor Gabrovec; navzoča je bila tudi Martina Valentincic, kandidatka SSk na evropskih volitvah na listi SVP.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava