Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Umrl zadnji tigrovec Alojz Kralj

V Kromberku v starosti 102 let

4. apr. 2022 | 10:41
Dark Theme

Minulo soboto se je poslovil Alojz Kralj, še zadnji živeči član tajne protifašistične organizacije TIGR. Umrl je v Kromberku pri Novi Gorici v starosti 102 leti.

Alojz Kralj se je rodil 16. maja 1920 leta v vasi Morsko pri Kanalu, le malo pred požigom Narodnega doma v Trstu. »Že v zgodnji mladosti je začutil težko breme fašizma, zato se je leta 1938 pridružil tajni protifašistični organizaciji TIGR. Tigrovska trojka, ki jo je vodil, je takoj pričela z zbiranjem orožja in eksplozivnih sredstev, česar po prvi svetovni vojni na Primorskem ni primanjkovalo,« so zapisali v Društvu TIGR Primorske. Sabotaže so tigrovci izvajali tudi med gradnjo hidroelektrarn He Doblar in He Plave na Soči, kjer je Alojz Kralj nekaj časa delal. Leta 1940 je bil vpoklican v italijansko vojsko. Po dolgi bolezni in razpadu Italije se je pridružil partizanski 5. prekomorski brigadi in preko Splita prišel skozi boje do Ljubljane in 9.maja 1945 je ponosno kot partizan vkorakal v osvobojeno Ljubljano, navajajo v omenjenem društvu.

Po drugi svetovni vojni je v Kanalu opravljal številne družbeno politične funkcije, tudi v Rdečem križu. Zapisal je svoje številne spomine in ohranil mnoga pričevanja o junaškem boju tigrovcev proti fašizmu. Leta 2018 je Alojz Kralj bil na skupščini Društva TIGR Primorske imenovan za častnega člana.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava