Sobota, 20 julij 2024
Iskanje

Ustvarjalnost brez meja (video)

Pester teden kulture v goriškem Dijaškem domu

Gorica |
14. feb. 2021 | 18:00
Dark Theme

Otroške in mladinske ustvarjalnosti ne zaustavijo niti izredne razmere. Živ dokaz te trditve so učenci Dijaškega doma, ki v tem posebnem obdobju svojo domiselnost in dosežke pridno širijo tudi s pomočjo spleta.

V Dijaškem domu so tudi letos organizirali teden kulture. Program je bil tokrat nekoliko prilagojen, a zaradi tega nič manj zabaven in zanimiv. Na teden kulture so se mladi pripravljali že nekaj časa: v začetku meseca je bil namreč razpisan literarni natečaj na temo dolgčasa. Otroci 1. in 2. razreda so sodelovali z likovnimi izdelki, ostali pa z literarnimi prispevki na izbrano temo. Literarni natečaj so v Dijaškem domu izpeljali v sklopu projekta, ki ga vodijo z društvom Galeb. Razglasitev zmagovalcev literarnega natečaja bo v drugi polovici februarja, ko bodo nagrade v vsakemu razredu podelili za najbolj izvirno zgodbo, pesem ali sliko.

V tednu slovenske kulture, od 8. do 12. februarja, pa so v posameznih razredih pripravili vsebine in delavnice ter raziskovali kulturo v takšni ali drugačni obliki. Nekateri so spoznavali kulturne ustanove in s tem povezane poklice, drugi so prebirali in ustvarjali na podlagi pesmi slovenskih pesnikov, se poglobili v življenje in delo Franceta Prešerna in še mnogo drugega. Srednješolci so pod mentorstvom vzgojiteljic Jane Žigon in Nine Sirk pripravili prispevek z naslovom Dan kulture (na daljavo), v katerem so izpostavili nekaj zanimivih dejstev o Prešernu, prebirali Zdravljico v različnih jezikih in poskrbeli za edinstveno, nekoliko drugačno interpretacijo. Posnetek je dostopen na Youtube kanalu Dijaški dom Gorica in na Facebook strani Dijaški dom Gorica.

Omenjenih spletnih kanalov ne bogati le video o kulturi. Na spletu lahko vsaka dva tedna prisluhnemo tudi Tv dnevniku Tv Dijaški. Projekt, s katerim so v Dijaškem domu začeli že v prejšnjem letu, napreduje in doživlja velik uspeh ter gledanost s strani otrok in mladih. Tv Dijaški, z vsemi detajli in dodatki, zaživi v obliki dnevnika, ki v vsaki oddaji predstavlja specifično temo (ameriške volitve, vitamini, šport, pust, ...). Ob tem v rubriki Jezikovni puristi vsakič predstavi en jezikovni problem oziroma napačno ali popačeno rabo slovenskega jezika, ki bi bila v širšem slovenskem prostoru popolnoma nerazumljiva. Tv Dijaški je ravno tako dostopen na Youtube kanalu in Facebook strani Dijaškega doma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava