Nedelja, 17 november 2019
Iskanje

V čeških Pardubicah tudi o Viljemu Černu

Predavanje prof. Ane Toroš v mestu vzhodno od Prage

8. nov. 2019 | 7:33
Dark Theme

Pred kakim tednom se je z gostovanja na Češkem vrnila prof. Ana Toroš iz Nove Gorice, ki jo dobro poznamo tudi pri nas v zamejstvu, saj velikokrat predava po naših društvih in šolah. O primorski ustvarjalnosti je že predavala v Italiji, v Franciji, večkrat v Nemčiji in na Češkem, tudi v daljni Argentini. Na Češkem se je tokrat mudila v mestu Pardubice, vzhodno od Prage, kjer je bilo v času prve svetovne vojne nastanjenih več sto goriških beguncev, zlasti Kraševcev.Po povratku nam je profesorica na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici povedala, da je na njenem večdnevnem gostovanju na Filozofski fakulteti v Pardubicah imela cikel predavanj o literaturi Slovencev v Italiji, s posebnim poudarkom na družbeno-političnem delavcu in tudi pesniku Viljemu Černu ter nasploh o Beneški Sloveniji in Reziji. Drugi sklop predavanj je bil namenjen slovenskim avtoricam iz Trsta v medvojnem obdobju. Predavanja so potekala v slovenščini. Ker so bili poleg študentov slovenščine na predavanjih tudi češki študenti poljskega jezika in književnosti, je dr. Aleš Kozár z Univerze v Pardubicah sproti prevajal predavanje v češčino. Na predavanjih so bili prisotni tudi predstavniki slovenistov z Univerze v Brnu, ki so letos v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici organizirali strokovno ekskurzijo v naše kraje (Trst, Gorica). Obojestranska želja je, da bi se v kratkem organizirali še ekskurzijo v Beneško Slovenijo. Prav tako ostaja živa želja po okrepitvi raziskovanja na področju češko-slovenskih literarnih stikov in prevajanja slovenskih avtorjev iz Italije v češčino.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo