Četrtek, 23 januar 2020
Iskanje

Jože Plečnik prvi Slovenec v Vatikanskih muzejih

Od jutri do začetka septembra razstava slavnega slovenskega arhitekta

Rim |
26. jun. 2019 | 6:25
Dark Theme

Jože Plečnik ni bil le velik mojster monumentalne arhitekture, temveč tudi izjemen oblikovalec sakralnih predmetov in je v svetovnem merilu na tem področju ustvaril nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti. Izjemen Plečnikov sakralni opus – njegovi kelihi, monštrance, ciboriji in zakramentali – bo od jutri, 27. junija, na ogled na razstavi v Vatikanskih muzejih z naslovom Plečnik e il Sacro. Jože Plečnik, architetto e designer sloveno (Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec). Razstava bo v sobani na vhodu v osrednjo vatikansko galerijo (Pinacoteca Vaticana), ki sicer hrani dela svetovno znanih umetnikov, od Giotta do Raffaella mimo Leonarda ter Tiziana.

Jože Plečnik prvi Slovenec v Vatikanskih muzejih

Plečnik je prvi slovenski umetnik, ki bo z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih. Razstavo, ki jo bo odprl predsednik slovenske vlade Marjan Šarec, so pripravili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) v sodelovanju z Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu ter s podporo slovenskega Ministrstva za kulturo, ljubljanske nadškofije in Vatikanskih muzejev. Šarca, ki ga bo spremljal minister za kulturo Zoran Poznič, bo ob tej priložnosti sprejel tudi papež Frančišek.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo