Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Načrt za obnovo Sulčičevega stadiona

Slovenski arhitekt Tomaž Čamernik si v Buenos Airesu prizadeva za posodobljeno Bombonero

24. avg. 2022 | 12:24
Dark Theme

Sloviti nogometni stadion La Bombonera v Buenos Airesu, ki ga je projektiral kriški arhitekt Viktor Sulčič, bi lahko tudi v bodoče ohranil slovenski pečat. Za to si prizadeva arhitekt Tomaž Čamernik, oče načrta za razširitev ter obnovo stadiona, kjer domuje klub Boca Juniors in kjer je začel in tudi končal svojo pot Diego Armando Maradona. V argentinskem nogometnem svetu je njegov načrt znan kot Proyecto esloveno (slovenski projekt).

Čamernik je leta 2009 kot študent ljubljanske Fakultete za arhitekturo na pobudo profesorja Janeza Koželja v okviru študijske delavnice izdelal projektno študijo razširitve Bombonere, ki je bila leto kasneje vključena v katalog in razstavo Viktor Sulčič – arhitekt v Buenos Airesu. Po krstnem gostovanju v Centro Cultural Recoleta v Buenos Airesu je razstava kasneje gostovala v Rimu, Benetkah, Piranu in v Ljubljani. Njen avtor je arhitekt Matej Mljač.

Stadion Bombonera in arhitekt Viktor Sulčič
Stadion Bombonera in arhitekt Viktor Sulčič

Čamernik je v intervjuju za Primorski dnevnik predstavil pot svojega načrta in odzive, ki jih je doživel v argentinski nogometni in širši javnosti. Leto 2023 je v klubu Boca Juniors volilno leto, ko bo spet tudi govor o usodi Bombonere in torej tudi Čamernikovega projekta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava