Četrtek, 25 julij 2024
Iskanje

Po sledeh gurujev Motorpsycho

1. nov. 2023 | 11:30
Dark Theme

Ostanimo tudi tokrat na italijanski glasbeni sceni. Iz Bergama, kjer smo prejšnji teden spoznali skupino Humulus, se selimo k morju, in sicer v kraj Cecina blizu Livorna. Tu so doma člani psihedelične rok skupine Mr. Bison, bend pa nam danes predstavlja svojo novo mojstrovino Echoes From The Universe.

Skupini Mr. Bison sem prvič prisluhnil pred kakimi desetimi leti, ko je nastopila na furlanskem psihedeličnem festivalu Pietrasonica. Bend me je takrat kar presenetil, ko je z dvema kitarama (in brez bas kitare) pošteno žagal pred morda stoglavo publiko.

Skupino Mr. Bison je leta 2009 ustanovil kitarist Matteo Barsacchi, poleg njega pa sta takrat stala še drugi kitarist Federico Chiesa in bobnar Gabriele Bianchi. S to postavo je bend izdal najprej EP ploščo We don’t like love songs, leta 2012 pa prvenec We’ll be Brief za italijansko neodvisno glasbeno založbo Go Down Records. V naslednjih letih so se poti članov benda ločile, Chiesa in Bianchi sta skupino zapustila, na njuno mesto pa sta prišla kitarist Matteo Sciocchetto in bobnar Matteo D’Ignazi. Glasbena formula je pri tem ostala nespremenjena: dve kitari in bobni. Leta 2016 je z novo postavo zagledal luč plošček Asteroid, dve leti kasneje pa album Holy Oak. Fantje so stoner glasbo začeli spajati z vse bolj psihedeličnimi melodijami in efekti. Z nekaterimi uspešnimi turnejami so tudi stopili na evropski trg. Igrali so kot predskupina zasedb Danko Jones, Red Fang in Nebula.

Na začetku 2020 so se »trije Mateji« lotili novih komadov za četrti plošček Seaward. Morje je bila glavna tematika nove plošče. Bil je to neke vrste »concept album«, v katerem je igrala glavno vlogo grška boginja ljubezni in lepote Afrodita. Seaward je bila zrela plošča, na njej pa je bilo veliko prog in psihedeličnega roka iz sedemdesetih.

Istemu kalupu sledi tudi nov plošček Echoes From The Universe, ki so ga fantje posneli pred nekaj meseci in bo izšel februarja 2024 za založbo Heavy Psych Sounds.

Bobnarja D’ignazija je zamenjal Lorenzo Salvadori, skupina pa ima tudi novega stalnega člana in sicer vsestranskega glasbenika Davideja Salvadorija. Dodana vrednost se pozna v komadih nove plošče Echoes From The Universe. Plošča traja okroglih štirideset minut, vse bolj pa je očiten vpliv norveških glasbenih gurujev Motorpsycho. Pozna se tudi pri petju in glasbenih efektih: prvi single The Child Of The Night Sky je s tem v zvezi idealen primer. Naslednja Collision je krajša prog rok pesem, v kateri poslušamo tudi sintetizatorje zvoka in klavir. Dead In The Eye je malenkost bolj počasna, Fragments je hard rok pesem, sedemminutna The Promise pa verjetno najbolj popoln komad albuma. Glasba je očitno na višjem nivoju. Kar tako naprej!

Echoes From The Universe

Mr. Bison

Psihedelični rok

Heavy Psych Sounds Records, 2024

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava