Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Se nagrada Terzani seli v Naborjet?

Videmska občinska uprava je prirediteljem sklestila prispevke

30. mar. 2019 | 19:25
Dark Theme

Videmski festival vicino/lontano bi se lahko po novem preselil v Beneško palačo v Naborjetu. Tamkajšnji župan Boris Prescheren je namreč za furlanski dnevnik Messaggero Veneto napovedal, da bi bila njegova uprava počaščena, ko bi gostila festival, ki je tako kot Kanalska dolina sinonim za večkulturnost in večjezičnost.

Zakaj pa naj bi se večdnevni festival, v sklopu katerega podeljujejo tudi mednarodno literarno nagrado Tiziano Terzani, izselil iz Vidma?

Vzrok bi lahko bil finančne in politične narave. Videmska občinska uprava se je namreč odločila, da mu letos dodeli le tretjino predvidenih sredstev. Njen odbornik za kulturo Fabrizio Cigolot ocenjuje, da je festival politično preveč opredeljen in da v mesto ne privablja zadostnega števila obiskovalcev, po godu pa mu ni niti dejstvo, da se v sklopu festivala podeljuje nagrada Tiziano Terzani, ki naj bi si je po njegovi oceni ne zaslužil. Zato je od predvidenih 30.000 evrov štiridnevni prireditvi dodelil le 10.000 evrov. In seveda sprožil val polemik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava