Petek, 19 april 2024
Iskanje

Vsestranski ustvarjalki prejeli priznanji JSKD

Srebrni plaketi za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture šli v roke Lučki Peterlin in Marini Cernetig

14. mar. 2022 | 15:28
Dark Theme

»Ljubiteljska kultura je tista, ki ljudem daje možnost za osebnostno izražanje in rast, je tista, ki najbolj zmore v svoj krog zajeti vse generacije, zato odpira prostor za medgeneracijsko sodelovanje.« Tako je med drugim dejala državna sekretarka pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Ignacija Fridl Jarc na slavnostni podelitvi najvišjih odličij in priznanj za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture, ki jih je 12. marca v Cankarjevem domu v Ljubljani podelil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Slovesnost je bila še posebej pomembna za slovensko narodno skupnost v Italiji, saj sta bili med prejemniki srebrnih odličij tudi priznani ustvarjalki Lučka Marija Peterlin in Marina Cernetig.

Marina Cernetig med prejetjem priznanja JSKD (MATEJ MAČEK)
Marina Cernetig med prejetjem priznanja JSKD (MATEJ MAČEK)

Peterlinova in Cernetigeva sta srebrni plaketi prejeli za dolgoletno ustvarjalno in organizacijsko delovanje v zamejstvu ter v različnih izobraževalnih in kulturnih organizacijah Slovencev v Italiji. Pri Lučki Peterlin so v utemeljitvi zapisali, kako »se že 45 neprekinjeno razdaja v slovenski skupnosti v Italiji kot kulturna organizatorka, pedagoginja, gledališka mentorica in avtorica gledaliških ter radijskih besedil,« za Marino Cernetig pa so napisali, da je »eden nosilnih stebrov kulturnega življenja Slovencev v Benečiji, skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in je promotorka slovenskega jezika in kulturnega delovanja slovenske manjšine v Italiji. Je tudi pomembna vez Beneških Slovencev s Slovenijo in obratno.«

Lučka Peteriln med prejetjem priznanja JSKD (MATEJ MAČEK)
Lučka Peteriln med prejetjem priznanja JSKD (MATEJ MAČEK)

Na ljubljanskem dogodku, na katerem je poleg državne sekretarke Ignacije Fridl Jarc zbrane nagovoril tudi direktor JSKD Damjan Damjanovič, sta srebrno plaketo prejela še filmski ustvarjalec Radovan Čok in kulturni ustvarjalec in organizator Franjo Murko, medtem ko je zlati znak za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe prejela Jasna Žitnik Remic.

Zlato plaketo za življenjsko delo pa je prejela kiparka Dragica Čadež Lapajne. Poudarila je, da je umetniško izražanje pomembno v vseh življenjskih obdobjih. »Mnogi šele v pokoju zaživijo in spoznajo svoja nagnjenja in talente, o katerih so nekoč morda sanjali. Prav tako pa je treba pomagati mladim, ki odkrivajo in iščejo svojo ustvarjalnost,« je dejala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava