Torek, 07 maj 2024
Iskanje

Z biciklom, avtobusom in vlakom na čustveno pot

Here We Are (Noi due) Nirja Bergmana je eden izmed dosežkov sodobnega izraelskega filma

5. maj. 2022 | 11:30
Dark Theme

Po cestah in vaseh Izraela potujeta z biciklom, avtobusom in vlakom oče in njegov dvajsetletni sin, sicer poseben fant, ki v Bergmanovem road movieju mora sprejeti prvo pomembnejšo življenjsko odločitev.

Aharon je talentiran umetnik, ki se je že pred časom odpovedal uspehu, zaslužku in sentimentalnim vezem, ker je sklenil, da bo svoj vsakdan preživljal s sinom. Njegov Uri je avtističen fant, ki težko komunicira, ima težave z druženjem in se na vsakodnevne situacije odziva na neobičajen način.

Oče in sin kreneta na dolgo pot, ki predstavlja vzporedno dimenzijo, skozi katero se podata na iskanje skupnih vezi. Uri je za Aharona še otrok, ki ljubi testenine na zvezdo, ribice v akvariju, Charlieja Chaplina in pesem Gloria Umberta Tozzija. Urijeva mati Tamara pa dobro ve, da sin ni več deček, temveč mladenič, ki se mora odpreti svetu in spopasti z življenjem. Čas je, da se oddalji od družine in vstopi v ustanovo, kjer bo lahko spoznal nove prijatelje, s katerimi si bo organiziral nov vsakdan. Ta izbira pa je za vse boleča.

Bergmanov celovečerec, ki je bil predstavljen na festivalu v Cannesu, je zaradi izrednega uspeha eden izmed dosežkov sodobnega izraelskega filma. Ganljiv je in hkrati zabaven ter spominja na Salvatoresov film Tutto il mio folle amore. Podobno kot slednji pripoveduje na lahkoten način dramatično zgodbo o družinskih težavah, ki jih skušajo Tamara, Aharon in Uri premostiti po svojih najboljših močeh.

Celovečerec, ki ga distribuira videmski Tucker film, bo od danes na sporedu goriškega Kinemaxa in tržaške kinodvorane Ariston.

Noi due (Here We Are)

Izrael, Italija, 2020

Režija: Nir Bergman

Igrajo: Shai Avivi, Noam Imber, Smadar Wolfman

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava