Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Športnorekreacijski: skupaj, narazen ali z vezajem

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovna svetovalka in članica Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Andreja Kalc

26. mar. 2022 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov. Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

Pozdravljeni,

toplejše vreme nas vabi k športni dejavnosti na prostem. Sam pripravljam programe športnih aktivnosti za vse starostne skupine v našem klubu. Trudimo se z jezikom, a mi ni jasno, če je treba pisati športnorekreacijski programi za vse starostne skupine, športno rekreacijski ali športnorekreacijski. Na spletu in v podobnih dokumentih najdem vse mogoče.

O pisanju skupaj, narazen ali z vezajem smo sicer že pisali lani, tema je del železnega šolskega repertoarja, vendar smo pri novih praktičnih primerih vselej v zadregi, zato ne bo odveč, da pravila na nekaj aktualnih primerih sistematično ponovimo.

Vaš primer je pridevniška zloženka. Gre torej za besedo, ki določa neko samostalniško jedro besedne zveze: športnorekreacijski program, športnorekreacijsko središče, športnorekreacijska dejavnost. Pri odločanju, ali bomo pridevniške zloženke pisali skupaj, narazen ali z vezajem, moramo prepoznati dve temeljni jezikoslovni načeli. Ugotoviti moramo ali gre za priredno zvezo sestavin v zloženki ali za podredno zvezo. To storimo tako, da pridevnik razvežemo v prvotne besede oz. besedotvorne prvine. Pri pridevniku športnorekreacijski se bomo npr. vprašali, ali gre za program, ki je obenem »športen in rekreacijski « ali za program, ki je povezan s »športno rekreacijo«. Če zvezo, iz katere je nastala zloženka, tvorimo z veznikom in, pomeni, da imamo opraviti s priredjem, v katerem sta obe pomenski sestavini enakovredni in tako nastalo besedo pišemo z vezajem. Toda šport in rekreacija ne moreta biti priredna, temveč vsaka rekreacija vsebuje elemente športa (njuno razmerje je torej podredno). Z brskanjem po besedilih boste tudi našli besedno zvezo športna rekreacija. Podoben primer je npr. pridevniška zloženka znanstvenoraziskovalen, pri katerem ne gre za znanost in raziskovanje, temveč za znanstveno raziskovanje (ne pa ljubiteljsko raziskovanje npr.).

Zdaj pa poiščimo še nekaj primerov prirednih zloženk, ki jih pišemo z vezajem. To so: turistično-rekreacijski center, politično-ekonomska reforma, upravno-pravna besedila, informacijsko-komunikacijska tehnologija itd. Pri primerih, kot je npr. upravno-praven, upravičeno dvomimo, saj lahko ta označuje besedila, ki imajo upravni in pravni značaj, ali besedila, ki obravnavajo upravno pravo. Odvisno od sobesedila je torej pravilno oboje.

In še zadnji del vaše dileme. Kdaj pa take elemente pišemo narazen? Samo v primerih, ko je prva sestavina prislov, po katerem se vprašamo kako ali na kakšen način. Če bi se npr. pri rekreaciji spraševali, kako ali na kakšen način rekreacijski, bi težko odgovorili: lahko rekreacijski, zmerno rekreacijski, ne bo šlo. Rešitve nikakor ne bi našli.

V časovni stiski vam vselej preostane tudi preprosta možnost, da iskano besedo vtipkate v Fran.si, kjer veliko podobnih gesel obravnavata že kar SSKJ2 in Pravopis.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava