Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Slovenija podpira langobardski Čedad

7. jan. 2011 | 16:34
Dark Theme

Direktorat za kulturno dediščino slovenskega ministrstva za kulturo podpira kandidaturo za vpis nekaterih italijanskih mest v povezavi z Langobardi na Unescov seznam svetovne dediščine. To potrjuje dokument, ki ga je državni sekretar na ministrstvu za kulturo Silvester Gaberšček izročil Stefanu Ballochu, županu občine Čedad, ki je nosilka in obenem tudi pobudnica pomembnega projekta.
V Sloveniji že nekaj let z zanimanjem spremljajo prizadevanja Čedada za vpis na Unescov seznam, to pa tudi zato, ker so se Langobardi nekaj desetletij zadrževali na ozemlju, ki danes pripada Sloveniji.
Kar zadeva kandidaturo Čedada in drugih langobardskih mest v Italiji, pa naj povemo, da je v zadnjem obdobju naredila pomemben korak na poti do vključitve na Unescov seznam svetovne dediščine. Uvrstila se je namreč v zaključno fazo, med katero bo svetovni odbor za varstvo kulturne in naravne dediščine pri organizaciji Unesco podal svojo odločitev. Usoda čedajske kandidature bo dokončno znana junija, proglasitev pa bo v Bahrajnu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava