Ponedeljek, 03 avgust 2020
Iskanje

Obsojena nestrpnost v Reziji

24. sep. 2012 | 18:10
Dark Theme

Pred mirovnim sodnikom v Tablji je padel zastor na proces proti trem Rezijakam, in sicer proti Erici in Orietti Di Lenardo ter Anni Di Floriano. Vse tri so bile zaradi žalitev in groženj Gabrieleju Cherubiniju, ki je prvi zaprosil za dvojezično osebno izkaznico v Reziji, in predsednice rezijanske folklorne skupine Pameli Pielich, obsojene na po 500 evrov denarne kazni in plačilo sodnih stroškov, vsaka pa bo morala Cherubiniju, ki je po rodu sicer iz Bologne, in Pielichovi plačati še po 500 evrov odškodnine.
Proces pred mirovnim sodnikom sodišča na Tablji se je začel septembra lani, sodni postopek pa je bil posledica »vročega rezijanskega poletja« pred dvema letoma, ko so izdajo prve dvojezične italijansko-slovenske osebne izkaznice spremljale številne protestne akcije. Protesti pa so se sprevrgli v besedno nasilje in žalitve, tako da sta Gabriele Cherubini in predsednica rezijanske folklorne skupine Pamela Pielich omenjene tri Rezijanke prijavila zaradi grobih žalitev in groženj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo