Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Božič ne bo bel, ampak bo vseeno zimski

18. dec. 2017 | 10:33
Dark Theme

Letošnji božič, v nasprotju z ljudsko predstavo, v nižinah ne bo bel, saj novega snega ne pričakujemo, dosedanji sneg pa se je marsikje odtalil, pač pa bo zaradi nizkih temperatur vseeno zimski. Novih večjihposlabšanj v tekočem tednu in v prvih dneh prihodnjega ne pričakujemo. Vremenska slika bo do konca tedna stanovitna in umirjena. Proti nam pa bo iznad severnih evropskih predelov pritekal mrzel zrak, ki se bo dalj časa zaustavil nad nami.
Gre za vzpon subtropskega anticiklona proti severnim predelom Skandinavije in za spuščanje arktičnega zraka proti osrednjemu Sredozemlju. Nad zahodnimi evropskimi predeli, Britanskim otočjem in Skandinavskim polotokom bodo v prihodnjih dneh namerili za ta čas visoke temperature, drugod, vključno s celotnim italijanskim polotokom in Slovenijo, pa nizke. V severnoevropskih državah ter na skrajnem evropskem zahodu bo zrak v višinah za okrog 10 stopinj Celzija toplejši kot nad Balkanom in severnim Sredozemljem.
Kot je bil večji del Evrope v preteklem tednu nekajkrat pod vplivom globokih ciklonskih območij, bo v bližnji prihodnosti pod vplivom obsežnega in solidnega anticiklona. Večjih vremenskih motenj ne bo v naši bližini vsaj do prvih dni v prihodnjem tednu. Spust mrzlega višinskega zraka pa bo postopen in linearen, zato ne bo povzročal večje nestanovitnosti. Ozračje je med drugim trenutno že itak mrzlo. Radiosonda iz Rivolta je opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila -4,7 stopinje Celzija, se pravi približno 4 stopinje Celzija manj od dolgoletnega povprečja.
Najnižje nočne temperature so se ponoči razen ob morju povsod spustile za več stopinj Celzija pod ledišče. V naših nižinskih predelih je bilo najhladneje v Špetru, kjer je deželna meteorološka opazovalnica FJK namerila -4,9 stopinje Celzija. Na Kraški planoti se je živo srebro spustilo malo pod -4 stopinje Celzija, na Goriškem do okrog -2 stopinj Celzija, v Trstu pa do +4 stopinj Celzija. Najnižjo nočno temperaturo v deželi pa so namerili pri Belopeških jezerih, kjer se je živo srebro spustilo do -14,2 stopinje Celzija, na drugem mestu je Trbiž, kjer je bilo davi -9,8 stopinje Celzija.
Pričakujemo, da se bo v prihodnjih dneh temperatura na višini 1500 metrov v prostem ozračju spustila do okrog -7 stopinj Celzija. Več dni se bo nad nami zadrževal za ta čas zelo mrzel zrak, zato se bodo tudi prizemni sloji še dodatno ohladili. Najnižje nočne temperature bodo padle še za nekaj stopinj Celzija, koliko točno v številkah, bo odvisno od večje ali manjše umirjenosti ozračja in odsotnosti vetrov ter od delne oblačnosti ali popolne jasnine. Po vsej verjetnosti se bo živo srebro v prihodnjih nočeh lahko v nižinskem svetu prehodno spustilo do okrog -5/-7 stopinj Celzija. Dnevne temperature pa bodo le malo nad 5 stopinjami Celzija.
V drugi polovici tedna se bo ozračje v višjih slojih postopno nekoliko otoplilo, medtem ko se bo v nižjih še zadrževal mrzel zrak. Zlasti v gorah bo nekoliko topleje, v nižinskih predelih pa bo verjetno postopno nekaj več vlage ali zmerne oblačnosti.
V prihodnjih dneh bo torej v glavnem prevladovalo sončno vreme z občasnimi obdobji zmerne oblačnosti. Zlasti do srede bo pihala šibka burjica. Hladno bo.
Na podobno vreme zaenkrat kaže tudi za prihodnji ponedeljek, ko pa bodo tokovi predvidoma obrnili od jugozahoda in bo zato verjetno že nekaj več vlage in bo morda ponekod tudi občasno rosilo. O tem pa bomo lahko natančnejši v četrtkovi tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava