Petek, 19 april 2024
Iskanje

Odslej lahko našim vsebinam tudi prisluhnete

27. dec. 2017 | 16:39
Dark Theme

Primorski dnevnik je na spletu bogatejši za novo pomembno pridobitev. Spletnim uporabnikom je namreč odslej na voljo aplikacija, ki lahko na glas prebere vsebino objavljenih člankov, in to v lepi slovenščini ter ob prijetnem naglasu, skoraj kot da bi šlo za radijska poročila. Poudariti je treba med drugim, da je Primorski dnevnik prvi slovenski časopis, ki nudi svojim spletnim uporabnikom to možnost, gre torej za prvenec v slovenskem medijskem prostoru. Med ostalimi slovenskimi uporabniki pa to aplikacijo med drugim trenutno že uporablja NUK.
Gre za aplikacijo eBralec, ki jo je razvilo podjetje Amebis iz Kamnika, do njenega udejanjenja na spletni strani Primorskega dnevnika pa je prišlo v sodelovanju s turinskim podjetjem Willbit, s katerim naš dnevnik sodeluje že dolgo let, strežnik z zvočnimi vsebinami in programom pa je v oskrbi podjetja Spin v Trstu. Za uresničitev tega pomembnega dosežka se je v prvi vrsti prizadeval odgovorni za tehnologijo pri našem dnevniku, Marko Hussu.
Aplikacija eBralec ni koristna le za slepe ali slabovidne, ampak za vsakogar, ki je kakorkoli prezaposlen in ne utegne prebirati objavljenih vsebin, pač pa jim lahko prisluhne kot, denimo, med vožnjo z avtomobilom ali med raznimi opravili. Deluje seveda poleg na računalnikih tudi na pametnih telefonih ali ostalih elektronskih medijih. Tudi med vožnjo z avtobusom ali v vlaku ni torej nič lažjega kot prisluhniti sveže objavljenim novicam preko svojega telefona in slušalk, kar bi lahko bilo še posebej zanimivo tudi za mlade.
Postopek za poslušanje objavljenega članka je hiter in enostaven ter vsakomur prav lahko dostopen. Potreben je le klik na predvajalec (beli trikotnik), ki je levo pod naslovom v vsakem objavljenem spletnem članku. Sprožil bo zvočno vsebino. Številke prikazujejo dolžino prispevka, desno pa lahko naravnamo tudi jakost zvoka.
Zaenkrat eBralec prebira izključno spletne članke, v načrtih pa je, da bo prebiral tudi celoten dnevnik na spletu.
Inovacija sodi v okvir obsežnejše posodobitve spletne strani Primorskega dnevnika. Trenutno je za slabovidne ali za spletne obiskovalce s posebnimi potrebami na razpolago tudi možnost povečave teksta (klik na + ali – levo pod naslovom vsakega članka) ali zamenjave barve podlage in teksta. V novem letu bodo na vrsti še druge pomembne novosti, o katerih vas bomo sproti obveščali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava