Petek, 19 april 2024
Iskanje

Tak mraz nastopi enkrat vsakih deset let

17. mar. 2018 | 10:40
Dark Theme

V preteklih dneh smo bili deležni odjuge in toplega marčevskega vremena, danes pa bo z vzhodnim vetrom k nam začel dotekati hladnejši zrak, je zapisal ARSO na svoji fb strani.
Najhladneje bo v ponedeljek, pričakuje ARSO, ko lahko ponekod po nižinah temperatura ostane pod lediščem. To velja še zlasti za Slovenijo, pri nas bo bolj malo verjetno. Najnižje dnevne temperature bomo v prihodnjih dneh namerili na Kraški planoti, kjer se bo živo srebro zlasti v ponedeljek povzpelo le za kakšno stopinjo Celzija nad ledišče.
Temperatura ves dan pod lediščem, ugotavlja ARSO, kar se bo verjetno zgodilo ponekod v Sloveniji, je sredi ali konec marca po nižinah zelo redka (približno en dan na 10 let). Podobno hladno vreme v tem delu leta, so zapisali, smo imeli po najvišji temperaturi zraka nazadnje marca 2013, pred tem pa v letih 1996 in 1962. Po povprečni temperaturi zraka smo imeli podobno hladno obdobje tudi v letih 1976 in 1958. Tokrat kaže, da bo temperaturni odklon največji v vzpetem svetu (med okoli 500 in 1500 m), po nižinah bo zaradi oblačnosti in vetra nekoliko topleje, v visokogorje pa ne bo dotekal tako izrazito mrzel zrak.
Meja sneženja bo danes čez dan in popoldne, napoveduje ARSO, med 500 in 800 m nadmorske višine, proti večeru in v noči na nedeljo pa se bo marsikje v notranjosti Slovenije spustila do nižin, a bodo takrat padavine že slabele. Predvsem v krajih nad 700 metri nad morjem bo zapadlo od 15 do okoli 30 cm mokrega snega, ki se bo oprijemal dreves in objektov. Nižine bo večinoma le pobelilo, saj se bodo zaradi toplih tal snežinke v stiku s podlago sproti talile.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava