Torek, 15 januar 2019
Iskanje

Tudi v Sloveniji in v FJK beležijo vibracije Alp

4. maj. 2018 | 12:52
Dark Theme

S 600 senzorji, ki so jih postavili na travnike, v skednje, na gorske vrhove in na dno Sredozemskega morja, znanstveniki v okviru projekta AlpArray beležijo vsako še tako majhno vibracijo v Alpah. Cilj je izvedeti več o tektonskih premikih in oblikovanju gorskih območij. S tem bi lahko bolje ocenili tudi nevarnost potresov. V projektu sodeluje 36 ustanov iz 11 držav, Slovenijo zastopa Agencija RS za okolje, Italijo pa med drugim Tržaška univerza, INGV-CNT in OGS. Projekt koordinirata univerzi v Zürichu in Lausanni.
Najnižja merilna sonda leži 2771 metrov pod morsko gladino, najvišjo so namestili na nadmorski višini 3005 metrov, vseh 600 skupaj pa predstavlja največje akademsko seizmografsko omrežje na svetu. Podatke nameravajo zbirati približno dve leti. Prve rezultate pričakujejo leta 2019.
Raziskovalci upajo, da bodo dobili nov vpogled v sestavo litosfere do globine približno 100 kilometrov pod Alpami in v še globlje plasti. Meritve izvajajo podobno kot z ultrazvokom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo