Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Rakovac navija za Hrvaško

12. jul. 2018 | 19:46
Dark Theme

Z istrskim intelektualcem Milanom Rakovcem je pogovor stekel na prav poseben način. Lingua franca je bilo narečje: vprašanja v tržaškem, odgovori v istrobeneškem.

In vi kljub temu in še marsičemu držite pesti za »vatrene«: kljub nazadnjaški politiki, kljub ustaškim izpadom nekaterih navijačev, kljub neposrečenim izjavam nogometaša Vide ...
O ja, še dva taka taka nogometaša sta. A srbski športni novinar Milojko Pantić je pred dnevi za hrvaško TV povedal, da srbski ljudje navijajo za Hrvate. Samo nacionalisti so bili za Rusijo. In jaz mislim, da od Slovenije do Makedonije vsi navijajo za Hrvaško. In je tako prav. Saj to smo eno, Postjugoslovani. Dobro, vsak naj ima svojo zastavo, carino, ampak drugače živimo skupaj.
Zanimiva je tudi drža italijanskega dnevnika La Voce del Popolo, ki hrvaške uspehe spremlja v prvi osebi množine. Ko bi Primorski dnevnik ob italijanski zmagi izšel z naslovom »še ni konec sanj«, bi marsikateri bralec ....
Ja, vem kaj bi bilo. Novinar ne bi imel več dostopa v Dolino ali Boljunec.
No, zakaj je med Slovenci v Italiji tako težko navijati za Italijo, medtem ko Italijani v Istri brez zadrege spodbujajo Hrvate?
To je, veste, najbolj resno vprašanje, kar ste mi ga postavili. Ogromno knjig sem napisal na to temo ...
Imate odgovor?
Morda je odgovor prav v reklu »siromaki, a gospodarji«. Zakaj je istrsko olje po letu 1990 kar naenkrat zaslovelo kot najboljše na svetu? Kmetje so po zaslugi modre istrske gospodarske politike imeli možnost, da dobijo kredite po ugodnih obrestnih merah. Tako kot že prej v Avstro-Ogrski. In vidite, kako je zdaj s Piranskim zalivom. Spore kuhajo v Zagrebu in v Ljubljani. Istranom ni mar. Istran ne pusti, da bi ga pogojevala zgodovina. Ve, kako se živi, in ve, da je človek - ne glede na vse - predvsem človek.

Cel intervju si preberite v današnji (petkovi) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava