Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Kakšen bo zaključek vročinskega vala

7. avg. 2018 | 13:02
Dark Theme

Tudi današnje dnevne temperature so ob morskem vetru precej nižje od včerajšnjih. Živo srebro se v Trstu do 14.00 ni dvignilo do 30 stopinj Celzija, v Zgoniku pa smo ob 14. uri beležili 30,6 stopinje Celzija, medtem ko je bilo včeraj ob isti uri 32,3 stopinje Celzija, torej 1,7 stopinje Celzija več kot danes.
Sutbropski anticiklon, četudi ni več tako soliden kot v minuli preteklosti, za zdaj še vztraja nad večjim delom Sredozemlja in srednjeevropskih držav. Od danes do vključno petka bo prevladovalo sončno vreme z občasno zmerno oblačnostjo. V popoldanskih urah bodo nastajale krajevne vročinske nevihte. Temperature bodo zlasti ob morju za kakšno stopinjo Celzija nižje kot v preteklih dneh, toda spremembe bodo za zdaj komajda zaznavne.
Prvi občutnejši udarec vročinskemu valu bo zadala vremenska motnja z atlantskim zrakom, ki bo v petek dosegla alpsko območje. V petek popoldne se bo nestanovitnost najprej povečala v gorskem svetu, kjer bodo nastajale nevihte, lahko tudi močnejše, nato v nekoliko manjši meri drugod. V petek zvečer in v noči na soboto je možno, da bo kakšna nevihta dosegla tudi nižinske in obmorske predele. V soboto zjutraj bo ozračje že nekoliko bolj sveže in čisto. Zapihala bo šibka burja, najvišje dnevne temperature pa bodo do okrog 31 stopinj Celzija.
V nedeljo bo prevladovalo precej sončno vreme. Najvišje dnevne temperature bodo podobne kot v soboto.
Tudi v nedeljo se bo predvidoma še nadaljevalo stanovitno vreme pred novo vremensko fronto, tokrat nekoliko izrazitejšo s severnoatlantksim zrakom, ki bo, kot kaže, dosegla naše kraje v torek. Pojavljale se bodo padavine in bo prišlo do nadaljnje osvežitve. Zapihala bo burja. Najvišje dnevne temperature bodo pod 30 stopinjami Celzija, precej se bodo osvežile tudi noči. Trenutno ne kaže, da bo šlo ravno za izrazit preobrat, kolikor bolj na možnost, da bo poletje ubralo svoje normalne smernice.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava