Sobota, 16 februar 2019
Iskanje

Vrenje mošta za las mu ni bilo usodno

7. sep. 2018 | 16:44
Dark Theme

Napočil je čas trgatve, ki sodi med najbolj priljubljena doživetja v letu. Toda trgatev oz. nadaljnje kletarjenje ima lahko tudi določene nevarnosti, ki se jim lahko izognemo, če jih poznamo. Med največjimi je verjetno vrenje mošta. Pri vrenju mošta namreč nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je takrat zadrževanje v kleteh lahko smrtno nevarno.
To je preizkusil na lastni koži 73-letni upokojenec M.C. v Vivaru, ki ga je med ogledom prijateljeve kleti, kjer vreje mošt, obšla huda slabost. Padel je in nezavesten obležal na tleh. Na kraj so takoj prihiteli gasilci iz Maniaga, ki so ga oživljali in mu rešili življenje. Reševalci so ga nato prepeljali v pordenonsko bolnišnico.
Povišano koncentracijo strupenega plina lahko preverimo s preprostim testom. V klet namestimo gorečo svečo, če hitro ugasne, prostor takoj zapustimo in ga dobro prezračimo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo