Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

Podnebni pogovori brezuspešni

10. sep. 2018 | 13:00
Dark Theme

V Bangkoku so se konec tedna zaključili zadnji podnebni pogovori pred decembrsko podnebno konferenco COP24. Delegati sporazuma pri reševanju podnebnih vprašanj niso dosegli, države v razvoju so ZDA in njene zaveznice obtožile, da zavirajo uresničevanje pariškega podnebnega dogovora, ki bi ustavil globalno segrevanje. Strokovnjaki z vsega sveta so v nedeljo sklenili pogovore o vprašanju, kako uveljaviti pariški podnebni dogovor. Mnenja so bila različna predvsem pri vprašanju financiranja podnebnih ukrepov.
Delegati, ki so zastopali nekatere najrevnejše in najmanjše svetovne, so ob koncu pogovorov izpostavljali, da ZDA in nekatere druge najbogatejše države niso izpolnile svojih zavez. To pa bo najbolj prizadelo prav najrevnejše otoške države, ki jih ogroža dvigovanje morske gladine.
Bogatejše države želijo manj nadzora nad njihovimi ukrepi in načini zbiranja sredstev za podnebne ukrepe, medtem ko države v razvoju težijo k bolj predvidljivemu financiranju.
Delegati so določili, da bodo pred decembrsko podnebno konferenco na Poljskem, tehnično diskusijo prepustili panelu ekspertov.
Konferenca v tajski prestolnici je sicer veljala zgolj za formalnost pred decembrsko podnebno konferenco v Katovicah, kjer naj bi dokončno potrdili smernice za implementacijo pariškega podnebnega sporazuma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava