Petek, 19 april 2024
Iskanje

Dobrodošli v malo Srbijo

25. jun. 2015 | 20:35
Dark Theme

Medtem ko se je prejšnjo soboto, 20. junija, tisočera množica na mestnem nabrežju predajala mavričnim barvam v okviru manifestacije Color Run, ni bilo na športnem igrišču pri Domju nič kaj manj živahno: v polnem teku je bil prvi del Spasovdanskega dvodnevnega turnirja v malem nogometu. Spasovdan predstavlja enega izmed temeljnih praznikov krščanstva, ko verniki 40 dni po Veliki noči obeležujejo Kristusov vnebohod. Za Srbe pa je hkrati dan prijateljstva, solidarnosti in vzajemne pomoči. Ob tej priložnosti so člani in članice tržaškega srbskega društva Vuk Karadžić že osmič zapored priredili nogometni turnir. Njihova ekipa malega nogometa tekmuje v najmočnejši tržaški amaterski ligi, za sabo pa ima organizirano skupino zvestih navijačev.

»Letos se je Spasovdanskega turnirja udeležilo 45 ekip. V glavnem gre za ekipe srbskih skupnosti iz raznih držav od Italije, Avstrije, Švice, Nemčije in Francije do Slovenije, Hrvaške in seveda Srbije. Imamo pa tudi ekipi iz Romunije in Kameruna in moštva iz drugih držav«, nam je povedal Dejan Nikodijević, član društva Vuk Karadžić in vodja gradbenega podjetja. »Lahko rečem, da se je tukaj zbrala mala Srbija. Naš turnir je postal evropskega pomena.«

Tržaška srbska skupnost je ena izmed najbolj dejavnih in poznanih, nenavsezadnje so Srbi v mestu prisotni že dolgih 300 let. Številne mestne palače imajo »srbski pečat«, zgradili so jih srbski trgovci, pomorščaki, obrtniki... Društvo Vuk Karadžić, kateremu trenutno predseduje Aleksandar Milanović, so ustanovili leta 1995. Danes šteje približno 500 članov, velika večina katerih je doma iz mesta Požarevac oz. njegove okolice.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava