Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Za doživljanje reke sprašujejo lopo in dostope

29. avg. 2015 | 20:44
Dark Theme

Tridesetletnico prirejanja Soških regat sta Kajakaški klub Šilec in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) počastila s postavitvijo bogate razstave v goriškem Trgovskem domu. Že sama lokacija na glavni mestni ulici pomeni ovrednotenje jubilejne pobude, saj je skozi velike izložbe pritličja razstava lepo vidna in priteguje poglede mimoidočih. Četrtkovo odprtje je bilo dobro obiskano, presenetila pa je okoliščina, da so bili prisotni izključno slovenski ljudje. Kljub temu da so bile regate v obdobju treh desetletij deležne velike pozornosti tudi italijanskih medijev, pripadnikov večinskega naroda tokrat ni bilo na spregled: ni bilo novinarjev ne predstavnikov uprav in niti ne ljudi, ki so se udeleževali spustov na Soči. Predstavitev je zato potekala v slovenščini.

Zaradi odsotnosti predsednika Šilca Roberta Makuca, ki je bil službeno zadržan, je pozdravil predstavnik ZSŠDI Vili Prinčič, ki je nato povezoval potek dogodka. Glavno besedo je imel Aldo Rupel, športnik, vzgojitelj in družbeno-politični delavec, ki je bil od vsega začetka med organizatorji regat. Spusti na Soči sodijo med množične čezmejne športno-rekreacijske prireditve, ki so veliko pripomogle k brisanju meje, je povedal. Še pred regato sta na relaciji Gorica-Nova Gorica to opravljala pohod in kolesarjenje prijateljstva. Le-ta sta se izpela že pred veliko leti, ostala pa je Soška regata, ki bo v nedeljo, 6. septembra, že tridesetič povezala sosednja prostora. Regate so nastale tudi kot protest proti načrtovani gradnji vodne pregrade na Soči, je še spomnil in kritično puščico usmeril na mestne oblasti, ki se do reke in njenih danosti vedejo mačehovsko. Ob raznih priložnostih je bilo izrečenih veliko besed in obljub, oprijemljivega pa je bilo malo ali nič. Na pretek je bilo prošenj in moledovanja, naj speljejo nekaj stez in dostopov do reke, naj uredijo izhodno mesto za čolne pod ločniškim mostom in naj postavijo lopo na bregu pri Pevmi, kjer bi shranjevali kajake in jih takoj imeli pri roki, ko bi jih potrebovali. Zgledno so poskrbeli sosedje v Novi Gorici in Solkanu - je dejal -, kjer so zgradili kajakaški poligon, ki se ga poslužujejo veslači z vsega sveta in je postal tudi turistična atrakcija.

Da je Soška regata edinstvena, ker je speljana med dvema državama, je poudaril Branko Belingar v imenu Kajakaške zveze Slovenije in Kajak kluba Soške elektrarne. Navzoče je pozdravila pokrajinska odbornica za šport Vesna Tomsič in opozorila na dejstvo, da se v Italiji z razliko drugih držav zelo malo poslužujemo naravnih lepot. Izrazila je zanimanje za postavitev lope za čolne, ki bi prispevala k širitvi veslaških dejavnosti v mestu. Predsednik Sveta slovenskih organizaciji Walter Bandelj je čestital prirediteljem za opravljeno delo. Med občinstvom sta izstopali še števerjanska županja in obenem predsednica Zveze slovenske katoliške prosvete Franka Padovan ter goriška predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Bruna Vizintin.

Jubilejna razstava zaseda tri pritlične prostore Trgovskega doma: v obnovljeni dvorani so fotografije - dragocena je bila pomoč fotokluba Skupina 75 -, na podestu so na ogled nekateri kajaki in spominske majice regat, v pritličnem vogalu pa so razstavljeni še nekateri kajaki, med katerimi tudi primerek iz leta 1952. Ogled je možen vsak dan od 10. do 12. ure in od 17.do 19. ure do torka, 1. septembra.

Več novic na www.primorski.eu

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava