Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (42)

19. okt. 2018 | 19:16
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Katalonska krema

prejšnjih mesecev, sem zelo navezan na sredozemsko kuhinjo, in sicer sredozemsko v najširšem smislu, se pravi od Trsta preko Istre, Dalmacije, delno Grčije, Turčije, Bližnjega vzhoda, vse do magrebskih držav, Španije, delno Francije in Italije, od Genove pa do Benetk.
Zato sem se še kar razveselil vabila na Balearske otoke, ki so netipični del Španije in imajo marsikatero prvino odlične katalonske kuhinje. Zato je bilo razočaranje še bridkejše, ko sem zaznal, da smo gostje v enem tolikih »resortov«, hotelov, ki so pribežališče nemških in angleških ljubiteljev golfa, oddaljenih od resničnosti otoškega življenja, saj obstajajo taki hoteli na Balearih, po vsej Španiji in še marsikje drugje in vsi so si bolj ali manj podobni, še zlasti kar zadeva kuhinjo, pa naj bodo v Španiji, Franciji, Nemčiji ali kjerkoli drugje po svetu. Kuhinja je »mednarodna«, brez kakršnegakoli značaja, tako da je bila najbrž edina malo bolj španska jed, ki so nam jo ponudili, katalonska krema, ki pa že tako in tako sodi med jedi, ki so si utrle pot v svet. Je pa, resnici na ljubo, vedno dobrodošla. Zato bo danes gost naše kulinarične rubrike.
Katalonska krema je sladica, ki jo postrežemo mlačno in zanjo potrebujemo:

3 dl mleka
2 dl sladke smetane
5 rumenjakov, 50 g sladkorja (belega)
3 žlice rjavega sladkorja
malo pomarančne lupinice
pol vaniljevega stroka (če ga imamo, lahko dodamo malo vaniljevega sladkorja)
cimetovo paličico.

Najprej segrejemo pečico na 150 stopinj, v globlji pekač pa nalijemo približno 2 cm vode, nakar ga damo v pečico.
V posodi pristavimo mleko, smetano, pomarančno lupinico, vaniljo in cimet. Pustimo, da zavre, nakar odstranimo cimet in vaniljo in pustimo, da se mleko in smetana nekoliko ohladita.
V drugi posodi umešamo rumenjake in sladkor (bel). Med mešanjem postopoma dolivamo mleko, nato vse precedimo skozi gosto cedilo. S to kremo napolnimo ognjevarne posodice, po navadi lončene, moramo pa paziti, da pri tem ne nastane pena. Posode damo v pekač z vodo, da sega voda do polovice modelčkov. Pustimo v pečici približno eno uro, da se zmes utrdi, nakar jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. V pečici prižgemo zgornji žar, kremo potresemo z rjavim sladkorjem, posodice spet porinemo v pečico, pod segreti žar, in pustimo, da sladkor karamelizira. Tudi tu moramo paziti, da sladkor ne postane pretemen, sicer bo grenil. Danes obstajajo tudi posebne plinski gorilniki, s katerimi karameliziramo sladkor, ne da bi ga dali v pod žar. Moram pa pripomniti, da to ni edini recept za katalonsko kremo, je pa morda najlažje izvedljiv.
Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava