Sreda, 10 avgust 2022
Iskanje

Bojazen pred spravnim dejanjem

Stališče Socialnih demokratov je Tanja Fajon predstavila ob Tamari Blažina in Jožetu Pirjevcu

2. jul. 2020 | 16:06
Dark Theme

Socialni demokrati (SD) so na današnji novinarski konferenci izrazili bojazen, da bo obisk državnih poglavarjev Italije in Slovenije 13. julija v Bazovici imel neprijetne posledice. Zaskrbljenost stranke je ubesedila voditeljica Tanja Fajon, ki je na novinarsko konferenco v Ljubljani povabila zgodovinarja Jožeta Pirjevca ter nekdanjo parlamentarko v Rimu Tamaro Blažina.

Fajonova meni, da »utegne biti namera predsednika republike, da se pokloni pred tako imenovano bazoviško fojbo politično zlorabljena«.

Pirjevec je ocenil, da je položaj neprijeten, saj »kar bomo storili, bo napak«. Če bo Pahor obiskal bazovski šoht, bi po Pirjevčevem mnenju s tem priznal lažno razlago, da so tam italijanske žrtve, ubite samo zaradi njihove narodne pripadnosti. Če pa Pahor na šoht ne bo šel, bi potem odpadel tudi obisk italijanskega predsednika republike Sergia Mattarella na gmajni, kjer so bili ustreljeni Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič.

Tamara Blažina je izrazila obžalovanje, ker sta se predsednika držav za t. i. spravno dejanje v Bazovici dogovorila mimo slovenske manjšine v Italiji. Izrazila je zato bojazen, da bosta poklona v Bazovici »zasenčila namembnost tistega dne«, saj da je to predvsem dan Narodnega doma. Kot je povedala, v manjšini obstaja nelagodje zaradi izbire krajev spomina za skupni poklon, čeprav po njenih besedah »ne nasprotujemo kot skupnost temu dogodku, ker smatramo, da je to nek korak v dolgem in zelo težkem procesu pomiritve med dvema sosedama«.

Vsi so si sicer zaželeli, da bi dva predsednika omenila ugotovitve mešane zgodovine zgodovinarjev.

Stranko Socialnih demokratov je 15 let vodil prav sedanji predsednik Borut Pahor.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava