Torek, 28 november 2023
Iskanje

Boris Grilanc ponosen na jadrnico Midva

Jadralec iz Saleža je jadrnico prodal znanemu italijanskemu novinarju Giorgiu Bocci

Trst |
1. dec. 2022 | 7:33
Dark Theme

Tudi jadrnica ima svojo osebnost in podoživlja lepe ter manj lepe trenutke svojih lastnikov. Midva, ki jo je Boris Grilanc leta 1986 prodal novinarju Giorgiu Bocci, danes pluje po italijanskih morjih pod zastavo solidarnosti z najšibkejšimi. Za to je zaslužen Davide Besana, priznani ilustrator in karikaturist, ki je Midvo podedoval od znanega novinarja, drugega moža mame Silvie Giacomoni, tudi novinarke pri Repubblici.

Giorgio Bocca na jadrnici Midva (osebni arhiv Borisa Grilanca)
Giorgio Bocca na jadrnici Midva (osebni arhiv Borisa Grilanca)

Zadnjo solidarnostno pobudo je Besana izvedel v Tirenskem morju, ko je na krov Midve povabil dekleta in fante iz palermske četrti Zen, ki jim življenje ni ravno prizaneslo. Plovba iz Ligurije na Sicilijo je trajala sto dni, z najstniki, ki so se vrstili na jadrnici, so - poleg krmarja - pluli prostovoljci mednarodne humanitarne organizacije Save The Children.

Besana je mlade na jadrnici učil risanja, ob postankih v pristaniščih so potekala srečanja s krajani na temo solidarnosti in državljanske vzgoje. O pobudi ilustratorja in jadralca, ki mu je bil Bocca drugi oče, je izpod peresa Feliceja Cavallara pisal tudi Corriere della Sera. V reportaži je Grilanc omenjen kot »prvi slovenski lastnik in oče Midve«, katere ime, pravi Besana, je bilo Bocci zelo všeč in ga je zato ohranil. Ne zaradi kakšne eksotike, temveč zato, ker je imela slovenska dvojina, ki je italijanščina ne pozna, zanj nek simbolni, skoraj čarobni pomen. Grilanc, jadralec in mizar iz Saleža, je ponosen na novo poslanstvo svoje nekdanje jadrnice.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava