Ponedeljek, 04 december 2023
Iskanje

Bruno Križman zapušča slovensko skupino G5Z

Zaradi sporne svetniške pobude o fojbah in povojnem dogajanju, ki jo je v deželnem svetu podprlo tudi gibanje

Trst |
2. apr. 2019 | 19:11
Dark Theme

Bruno Križman zapušča delovno skupino pripadnikov slovenske narodnostne skupnosti znotraj Gibanja petih zvezd (G5Z), in sicer zaradi sporne svetniške pobude o povojnih dogodkih, ki jo je v deželnem svetu predstavil svetnik stranke Forza Italia Piero Camber, podprlo pa jo je tudi G5Z. Križman, ki je rajonski svetnik na zahodnem Krasu, je pojasnil, da gibanja kot takega ne zapušča, ne bo pa več član omenjene delovne skupine.

Pred slabim mesecem se je v G5Z osnovala skupina, ki naj bi skrbela za odnose z zamejskimi Slovenci. V načrtu so bili razgovori s somišljeniki in z drugimi političnimi silami, predvsem v zvezi z bližajočimi se volitvami. V prvi vrsti pa je imela skupina v programu popolno osvetlitev slovenskega življa in političnega razvoja od leta 1918 do danes. Slovensko skupino so sestavili člani G5Z Bruno Križman, Ivo Starc in Walter Žerjal.

V tiskovnem sporočilu piše, da se je delovna skupina »soočila z izidom glasovanja v deželni skupščini o resoluciji, ki je vsebovala kričeče neresnice v zvezi s povojnimi dogodki (fojbe, etnično čiščenje, genocid itd., kot te dogodke imenujejo na desnici) in dodala tudi zahtevo, da se organizacijam, ki tiste dogodke tolmačijo iz drugačnega zgodovinskega vidika, odvzamejo prispevki«. »Zagrenjen od glasovanja deželnih svetnikov G5Z v prid resolucije je referenčni član skupine Bruno Križman odstopil od njenih nadaljnjih pobud,« piše v sporočilu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava