Nedelja, 03 december 2023
Iskanje

Dodaten denar za opremo Narodnega doma pri Sv. Ivanu

V popravku deželne vlade 200.000 evrov, drugih 200.000 naj bi našli v okviru enega od naslednjih korakov, je sporočil deželni svetnik DS Francesco Russo

26. jul. 2023 | 19:01
Dark Theme

Vse kaže, da se bo za notranjo opremo Narodnega doma pri Sv. Ivanu v Trstu vendarle našel manjkajoči denar. Deželna vlada Furlanije - Julijske krajine je namreč v svojem popravku k poletnemu rebalansu proračuna za leto 2023 zagotovila 200.000 evrov, dodatnih 200.000 pa naj bi namenila v okviru enega od naslednjih korakov, najverjetneje pri decembrskem sprejemanju proračuna za prihodnje leto. Vest je danes (26. julija) popoldne posredoval deželni svetnik Demokratske stranke Francesco Russo, ki je pred nedavnim vložil popravek k predlogu rebalansa, katerega pa zdaj namerava umakniti.

Svetnik DS, ki ga je pri tem podprl tudi kolega iz vrst Slovenske skupnosti Marko Pisani, je takrat predlagal 400.000 evrov za nakup notranje opreme, s čimer je šel v smer predloga krovnih organizacij SKGZ in SSO, ki sta pred časom v tem smislu prošnjo naslovili na predsednika deželne vlade Massimiliana Fedrigo.

Vladni amandma k 9. členu rebalansa, ki ga je vložil odbornik Pierpaolo Roberti, ki je tudi pristojen za jezikovne manjšine, predvideva izredni prispevek Narodni in študijski knjižnici v višini 200.000 evrov za nabavo opreme svetoivanskega doma, pri čemer bo treba zadevno prošnjo za financiranje vložiti v roku 30 dni od dne, ko bo zakon o rebalansu začel veljati. Poleg tega, tako Russo, naj bi deželna vlada ostalih 200.000 evrov našla v okviru enega od naslednjih korakov, najverjetneje pri sprejemanju proračuna za prihodnje leto. Svetnik DS pri tem izraža zadovoljstvo, da je deželno vlado spodbudil k reševanju odprtega vprašanja. Cilj je bil doseči denar, ki ga prej ni bilo in zdaj je, pravi Russo, ki je na vprašanje, ali bo spričo tega umaknil svoj amandma, odgovoril pritrdilno.

Odbornica za finance Barbara Zilli pa je vedno danes predstavila tudi paket amandmajev, v katerih je predvidenih dodatnih 3,3 milijona evrov za Evropsko prestolnico kulture, ki bo v Gorici in Novi Gorici leta 2025. 2,5 milijona bo namenjenih investicijam, 800.000 pa bo za tekoče zadeve, vse to pa bo namenjeno ekonomski podpori programskega dogovora, ki ga bo Dežela v kratkem podpisala z Občino Gorica, je dejala odbornica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava