Petek, 12 julij 2024
Iskanje

Dussich bo skušal premagati Radina

Bujski podžupan napovedal kandidaturo za mandat italijanskega poslanca v hrvaškem saboru

Buje |
29. mar. 2024 | 16:30
Dark Theme

Podžupan Buj Corrado Dussich se bo na volitvah 17. aprila potegoval za mesto poslanca italijanske narodnosti v hrvaškem saboru. Na volitvah bo skušal premagati aktualnega poslanca Furia Radina, ki že več kot trideset let zastopa italijansko manjšino v parlamentu. Dussich bo svoj volilni program predstavil takoj zatem, ko bo osrednja državna volilna komisija potrdila njegovo kandidaturo.

Dussich je v preteklosti predsedoval društvu italijanske skupnosti v Bujah. Njegov namestnik, v primeru nezmožnosti opravljanja poslanske funkcije, bo Maurizio Zennaro, poreški podžupan. Zennaro je leta 2016 neuspešno kandidiral za parlamentarca italijanske narodnosti, na volitvah ga je premagal Radin.

Zadnje javnomnenjske raziskave nakazujejo zmago vodilne HDZ, ki pa bi težko sestavila vladno koalicijo, za katero ostaja v prednosti levosredinska opozicija, ki jo po novem vodi predsednik države Zoran Milanović. Slednji ne bo direktno kandidiral, saj bi se v tem primeru po nalogu ustavnega sodišča moral odpovedati predsedniški funkciji. V tem primeru bi začasni predsednik postal Gordan Jadroković, predsednik sabora iz stranke HDZ, ki je, podobno kot premier Andrej Plenković, v sporu z Milanovičem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava