Ponedeljek, 22 julij 2019
Iskanje

»Fojbe niso bile maščevanje zaradi fašističnih krivic«

Predsednik republike Sergio Mattarella ob dnevu spominjanja

Rim |
9. feb. 2019 | 16:37
Dark Theme

»Med italijanskimi žrtvami so bile tudi številne osebe, ki niso imele nobene zveze s fašisti in z njihovim zatiranjem«. Iz te ugotovitve je predsednik republike Sergio Mattarella v današnjem uradnem nagovoru ob dnevu spomina na žrtve fojb naredil nekoliko drzen miselnih preskok da »torej fojbe niso bile maščevanje zaradi fašističnih krivic«.

Predsednik je govoril o »veliki italijanski tragediji,« o »temnem poglavju narodne in mednarodne zgodovine, ki je povzročilo nedolžne žrtve«. Govor je bil uperjen proti »nekaterim revizionističnim in redukcionističnim zgodovinarjem,« ki da skušajo pojav povojnih likvidacij opravičevati v logiki maščevanja zaradi zločinov fašizma. Ni tako, meni Mattarella, ki je poudaril, da so »med italijanskimi žrtvami nesprejemljivega sovraštva, ki je bilo hkrati ideološko, etnično in socialno,« bili tudi mnogi, ki niso imeli nobene zveze s fašizmom. Na te poudarke so se nemudoma z velikim zadovoljstvom odzvali Giorgia Meloni (FdI) in drugi italijanski desničarji.

Predsednik republike pa je v svojem nagovoru tudi nakazal v idealu združene Evrope cilj, ki nas bo obvaroval pred ponovitvijo gorja iz preteklosti. Ta ideal je zrasel iz ruševin druge svetovne vojne, zato da bi na celini nikdar več ne doživeli vojn, nacionalističnega fanatizma in volje po nadvladi in zatiranju. Ta ideal je še danes za ves svet zgled vladavine prava, svobode, dialoga in miru. Zato ga je treba varovati pred številnimi nevarnostmi, ki ga ogrožajo. Med temi je predsednik navedel trgovinske vojne, zanikanje univerzalnih človekovih pravic, ponovno oboroževanje, fundamentalistični terorizem in skušnjava, da se kompleksi problemi rešujejo z avtoritarnimi poenostavitvami.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo