Sreda, 19 junij 2024
Iskanje

Furlan se je poklonil judovski skupnosti

Tržaški fotograf od jutri razstavlja v mariborski sinagogi

16. sep. 2022 | 14:35
Dark Theme

V mariborski mestni sinagogi bodo jutri ob 18.30 odprli razstavo tržaškega fotografa Andreja Furlana z naslovom – tu. Sam naslov je sestavljen iz hebrejske črke (P), ki se nanaša na nagrobni napis »tu počiva«. Umetnik je izpustil besedo »počiva« z namenom, da namesto minevanja izpostavi zgodovinsko prisotnost judovske skupnosti na tem območju ter opozori na storjena grozodejstva in posledično uničenje skupnosti.

Ena od razstavljenih fotografij v mariborski sinagogi
Ena od razstavljenih fotografij v mariborski sinagogi

»Redko se srečamo s fotografsko serijo, katere sporočilnost je od samega začetka skrbno utrjena v vsakem detajlu, od naslova do postavitve. Tovrstna detajliranost je skorajda nujna v primerih, ko se umetnost dotika družbene angažiranosti, natančneje, zgodovinskih dogodkov, ki do sodobnega dne puščajo madež na človeški moralnosti,« meni kustosinja razstave Sara Nuša Golob Grabner. Andrej Furlan v trodimenzionalnih fotografijah (dela so namreč natisnjena na omet) spaja nagrobne kamne judovskega pokopališča v Dolgi vasi pri Lendavi in detajle zapisov iz judovskih matičnih knjig.

Fotografije so pritrjene na šest železniških pragov, ki nakazujejo na Shoah (izgon, pot v taborišče in izbris), ter predstavljene v atmosferi nižje svetlosti prostora, ki oriše prostor refleksije in poglobitve. Serija je obenem pretresljiva in upajoča. Furlanova razstava po oceni kustosinje izžareva premišljen poklon, zavedanje, da so, s fotografijami, vizualizirani dogodki vplivali na celotno človeštvo, neglede na narodnost in versko izpoved in v nadaljnje usmerjajo potek razvoja naše morale in ustvarjanje bodoče preteklosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava