Četrtek, 09 december 2021
Iskanje

Hrvaški stop plastiki za enkratno uporabo

Sabor je s sprejetjem zakona o ravnanju z odpadki v zgodovino poslal plastične izdelke za enkratno uporabo, kot so jedilni pribor, slamice in palčke za ušesa

19. jul. 2021 | 9:04
Dark Theme

Hrvaški parlament je s sprejetjem zakona o ravnanju z odpadki v zgodovino poslal plastične izdelke za enkratno uporabo, kot so jedilni pribor, slamice in palčke za ušesa. Med drugim bodo od začetka prihodnjega leta prepovedali tudi uporabo lahkih plastičnih vrečk. Opozicija opozarja, da bo zakon podražil komunalne storitve.

Odločitev o prepovedi prodaje izdelkov iz plastike za enkratno uporabo bodo uveljavili osem dni po objavi v uradnem listu. Na hrvaškem trgu tako ne bo več plastičnih kozarcev, jedilnega pribora, slamic, palčk za ušesa, držal za balone in še nekaj podobnih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Odločitev sabora je v skladu s smernicami Evropske unije o zmanjšanju vpliva določenih plastičnih izdelkov na okolje.

Na hrvaškem trgu bodo od začetka prihodnjega leta prepovedali tudi plastične vrečke debeline med 15 in 50 mikronov. Izjema ostajajo zelo tanke plastične vrečke, ki jih uporabljajo iz higienskih razlogov ali kot primarno embalažo za razsuta živila. Od srede leta 2024 bodo prepovedali tudi izdelke, ki imajo plastične zamaške ali pokrovčke.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo