Petek, 17 maj 2024
Iskanje

Iz Rima neokrnjena postavka za slovensko narodno skupnost

Italijansko ministrstvo za gospodarstvo in finance je že 7. februarja dovolilo izplačilo desetih milijonov evrov Deželi Furlaniji - Julijski krajini, ki bo morala vsoto zdaj dodeliti slovenskim organizacijam

Rim |
21. apr. 2023 | 12:26
Dark Theme

Italijansko ministrstvo za gospodarstvo in finance je preteklega 7. februarja izdalo dovoljenje za izplačilo desetih milijonov evrov za slovensko narodno skupnost za letošnje leto v okviru določil državnega zaščitnega zakona za Slovence št. 38 iz leta 2001.

Denar je bil pred nekaj tedni izplačan Deželi Furlaniji - Julijski krajini, ki ga bo morala zdaj nameniti za rabo slovenskega jezika v javni upravi ter za delovanje slovenskih organizacij. Za to bo potreben upravni postopek, ki ga bo morala izpeljati nova deželna vlada.

Denar bi moral biti dejansko na voljo konec meseca junija oz. v začetku julija, pri čemer je pomembno, da je za manjšino prispela celotna neokrnjena vsota desetih milijonov evrov, ki jo predvideva zaščitni zakon, in da vmes ni prišlo do rezov, kot se je v preteklosti že zgodilo.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava