Sreda, 15 julij 2020
Iskanje

Janezu Stanovniku bodo postavili spomenik

Napoved ljubljanskega župana Zorana Jankovića

29. jun. 2020 | 16:52
Dark Theme

Janezu Stanovniku, častnemu občanu Ljubljane, politiku, pravniku in partizanu, dolgoletnemu predsedniku Zveze združenj borcev za vrednote NOB, ki je preminil januarja letos, bodo postavili spomenik, je danes napovedal ljubljanski župan Zoran Janković. Spomenik bo stal na Trgu narodnih herojev, ki se nahaja ob parlamentu.

Razkril je tudi, da bo Ljubljana odpadlo proslavo ob dnevu zmage namesto 9. maja pripravila 4. avgusta, na rojstni dan preminulega častnega občana Janeza Stanovnika. Proslava, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB, bo po Jankovićevih napovedih na Kongresnem trgu in ne bo ograjena. Na proslavi bo sodeloval tudi Partizanski pevski zbor.

O postavitvi kipa in novem terminu za proslavo ob dnevu zmage je Janković danes spregovoril na srečanju z novinarji, kjer je komentiral odločitev slovenske vlade, da Kongresni trg, prizorišče uradne proslave ob dnevu državnosti, zagradi s pregradami in zastraži z impozantnim številom policistov, s katero se ne strinja. Povedal je tudi, da je prejel vabilo na proslavo, a je udeležbo odklonil, ker se ne strinja z odsotnostjo praporščakov.

»Ljubljana je mesto heroj, jaz to izjemno spoštujem in sem pobornik tistih, ki zagovarjamo vrednote partizank in partizanov. V drugi svetovni vojni smo bili na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja – fašizem in nacizem. Rojen sem po drugi svetovni vojni, ampak ostal bom na teh vrednotah, ki so nam omogočile, da toliko let kasneje živimo v svoji neodvisni, samostojni državi, ki je del Evropske unije,« je povedal župan Mestne občine Ljubljana.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo