Sreda, 27 september 2023
Iskanje

Jezuiti pozvali morebitne žrtve patra Rupnika k podaji prijav

Časopis Domani je v nedeljo objavil izpoved nekdanje nune, ki se je pritožila tudi leta 2021

19. dec. 2022 | 12:22
Dark Theme

Vodstvo jezuitskega katoliškega reda je v nedeljo pozvalo vse morebitne žrtve spolnih zlorab slovenskega patra Marka Rupnika, naj to prijavijo. Poziv so izdali, potem ko je italijanski časopis Domani v nedeljo objavil izpoved nekdanje nune, ki se je pritožila tudi leta 2021. Rupnikov nadrejeni Johan Verschueren je v nedeljo dejal, da želi pojasniti nekatera vprašanja okrog primera in pozval vse, ki vedo kaj o starih in novih obtožbah, naj se javijo na njihov elektronski naslov.

»Moja glavna skrb gre vsem tistim, ki so trpeli in kličem vse, ki želijo narediti novo prijavo, ali želi razpravljati o že podanih prijavah, naj stopijo z mano v stik,« je sporočil in dodal, da sprejemajo prijave v angleškem, francoskem, italijanskem, španskem, nizozemskem in nemškem jeziku.

Pred tem je Domani objavil pričevanje nune, ki je opisala več let spolnih zlorab in duhovnih manipulacij Rupnika, ki ga je skušala večkrat prijaviti, vendar naj bi ga nadrejeni ščitili in ji to preprečili.

»Njegova spolna obsedenost ni bila improvizirana, ampak globoko povezana z njegovim konceptom umetnosti in njegovim teološkim razmišljanjem. Oče Marko je začel počasi in sladko polniti moj psihološki in duhovni svet, izkoriščal je moje ranljivosti in zlorabljal moje razmerje z Bogom, da bi me potisnil v spolno doživetje z njim,« je za Domani povedala neimenovana nekdanja slovenska nuna.

Najprej ga je prijavila leta 1994 v Sloveniji, vendar so jo preslišali, je dejala. Vmes je podobno škodoval drugim nunam, pri čemer naj bi uporabljal pornografijo, poniževanje in več partnerjev v podobi svete trojice, je dodala.

Vatikan je priznanega sakralnega umetnika Rupnika sicer leta 2019 začasno ekskomuniciral, ker je storil enega hujših zločinov v katoliški cerkvi, ko je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, sam odvezal greha, je novinarjem v Rimu pred dnevi potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava