Nedelja, 26 maj 2024
Iskanje

Kadrovsko vprašanje v šolstvu še ni rešeno

V Gorici se je začel 56. jesenski seminar za slovenske šolnike v Italiji

Gorica |
2. sep. 2021 | 12:40
Dark Theme

Kadrovsko vprašanje oz. vprašanje morebitnega črtanja okoli 50 delovnih mest v slovenskih šolah v Italiji kljub zagotovilom še zdaleč ni rešeno in če bo v prihodnjem tednu prišlo do imenovanja učnega osebja za določen čas za omenjena mesto, bo to le zato, ker so iz Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za Furlanijo - Julijsko krajino neposredno obvestili italijansko ministrstvo za izobraževanje o tem vprašanju. Tako je na današnjem dopoldanskem odprtju 56. jesenskega seminarja za učitelje, vzgojitelje in profesorje šol s slovenskim učnim jezikom v Italiji dejal vodja Urada za slovenske šole Igor Giacomini, ki je bil pri tem tudi kritičen do organiziranosti slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki je sprejela zagotovila deželne šolske ravnateljice Daniele Beltrame ter pri tem posvaril pred razpravljanjem brez strokovne podlage.

Giacomini je imel pozdravni nagovor ob današnjem odprtju jesenskega seminarja v Kulturnem domu v Gorici, kjer pa je bilo zaradi protikoronskih ukrepov prisotno le omejeno število udeležencev oz. šolnikov, ostali pa so dogajanju sledili po spletu. Izključno po spletu pa bodo potekala predavanja za ciljne skupine v okviru prvega dela seminarja, ki bodo stekla od 6. do 10. septembra, medtem ko bo drugi del potekal v oktobru. Seminar prireja Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, oblikujejo pa ga na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo – konkretno višja pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji Andreja Duhovnik Antoni – v sodelovanju z Uradom za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za FJK.

56. jesenski seminar za slovenske šolnike v Italiji (BUMBACA)
56. jesenski seminar za slovenske šolnike v Italiji (BUMBACA)

V svojem nagovoru je Giacomini opozoril tudi na pozitivne dosežke v zadnjem obdobju, kot npr. na izredni razpis za zaposlitev 26 učiteljev in profesorjev, medtem ko bo v kratkem izšel tudi razpis za zaposlitev dodatnih 44 šolnikov, ki bodo nastopili službo v septembru leta 2022. Prav tako je vodja Urada za slovenske šole omenil tudi razpis za šole za tiskanje zbirnega učnega gradiva oz. učbenikov in nastanek novih pomladnih oddelkov v otroških vrtcih, na Tržaškem pa bo na dveh šolah stekel celodnevni pouk. Poleg tega je italijanski minister za izobraževanje Patrizio Bianchi že podpisal uredbo o ureditvi področja predšolske vzgoje od 0 do 6 let za slovensko narodno skupnost v Italiji.

Po predstavitvi programa seminarja, ki ga je orisala višja pedagoška svetovalka Andreja Duhovnik Antoni, je plenarno predavanje o izzivih digitalizacije in umetne inteligence v družbi in šoli imel Andrej Flogie, predstojnik oddelka za tehniko na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, direktor tamkajšnjega Zavoda Antona Martina Slomška in svetovalec za področje digitalizacije izobraževanja v kabinetu slovenskega ministrstva za izobraževanje. Opozoril je, da se tehnologija razvija zelo hitro, mimo je šel že prvi val umetne inteligence, povezan s spletom, kar je že prineslo vrsto sprememb tudi pri zaposlovanju, preostale tri valove pa predstavljajo poslovna, zaznavna in samostojna umetna inteligenca, ki bo preoblikovala naše življenje, saj človeka ne bo potrebovala. Tu se postavlja etično-moralni vidik in to bi morali šolniki zelo izpostaviti, ali nam bo taka inteligenca v oporo ali v oviro. Naloga pedagogov je, da se zamislijo, da je treba nekaj narediti in to skupaj, je dejal Flogie.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava