Petek, 01 julij 2022
Iskanje

Kijev ukazal borcem v Azovstalu, naj se prenehajo bojevati

Ukrajina upa, da bo lahko vojake iz Azovstala, ki so zdaj v ruskih rokah, zamenjala za ruske ujetnike

20. maj. 2022 | 15:53
Dark Theme

Ukrajinska vojska je borcem, ki so še ostali v oblegani jeklarni Azovstal v južnoukrajinskem mestu Mariupol, ukazala, naj se prenehajo bojevati, je danes sporočil poveljnik bataljona Azov Denis Prokopenko, ki je vodil enote, ujete v tovarni. »Visoko vojaško poveljstvo je dalo ukaz, da je treba rešiti življenja vojakov naše garnizije in prenehati braniti mesto,« je v videu, objavljenem na Telegramu, dejal Prokopenko.

Po njegovih besedah »teče postopek« za prenos ubitih borcev iz tovarne, kar je sedaj prednostna naloga. »Vedno smo vztrajali pri treh najpomembnejših pogojih za nas: civilisti, ranjenci in mrtvi,« je dejal Prokopenko.

Civilisti so že bili evakuirani iz podzemnih predorov jeklarne v okviru operacije pod vodstvom Združenih narodov, ranjeni borci pa so prav tako zapustili kompleks in prejeli pomoč. Sedaj so ostali le še »ubiti heroji«. »Zdaj upam, da bodo družine in vsa Ukrajina kmalu lahko pokopali svoje borce s častmi,« je še dejal Prokopenko. Ukrajina upa, da bo lahko vojake iz Azovstala, ki so zdaj v ruskih rokah, zamenjala za ruske ujetnike.

Eden od vojakov bataljona Azov je na družbenih omrežjih objavil serijo fotografij uničene jeklarne, ko je zapustil kraj. »No, to je vse,« je po odhodu iz tovarne zapisal Dmitro Kozacki. »Hvala za zavetje, Azovstal je kraj moje smrti in mojega življenja,« je dodal.

Vojaki, ki so bili tedne pod obleganjem ruskih sil v industrijskem kompleksu Azovstal, so postali simbol odločnega odpora Ukrajine proti ruski invaziji.

Po navedbah Moskve se je od ponedeljka, ko sta strani dosegli dogovor o evakuaciji ranjenih vojakov iz Azovstala, predalo 1908 ukrajinskih borcev, ujetih v tovarni. Iz Azovstala je bilo rešenih tudi 177 civilistov, med njimi 85 žensk in 47 otrok, je danes sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava