Petek, 01 julij 2022
Iskanje

Letošnji maj bo morda najtoplejši v zgodovini meritev

Ponekod v Italiji se bo živo srebro v prihodnjih dneh povzpelo do okrog 36 stopinj Celzija

19. maj. 2022 | 12:43
Dark Theme

Letošnji maj bi lahko bil najtoplejši v zgodovini meritev, še toplejši od rekordno toplega maja 2003, za katerim se je pojavilo v vsej Evropi izredno vroče poletje, ki je med drugim terjalo tudi več smrtnih žrtev. Pod vplivom subtropskega anticiklona se bodo ponekod v Italiji najvišje dnevne temperature v prihodnjih dneh lahko dotaknile 36 stopinj Celzija. Izjemno vroče za ta čas je v zlasti Padski nižini in na Sardiniji, kjer so temperature višje za okrog 12 do 13 stopinj Celzija od dolgoletnega povprečja. Trenutno bi se moralo v normalnosti živo srebro čez dan zaustaviti pri okrog 23 stopinjah Celzija. Zelo vroče je tudi v Franciji in v Španiji, kjer se je živo srebro v Andaluziji že povzpelo na 37 stopinj Celzija.

Pri nas bosta najtoplejša dneva sobota in nedelja, ko bo vpliv subtropskega anticiklona največji, še vedno pa nekoliko bolj obroben v primerjavi z drugimi predeli v državi. Najvišje dnevne temperature se bodo vsekakor zlasti na Goriškem lahko povzpele do okrog 32 stopinj Celzija, blizu 30 stopinj Celzija pa bo mestoma tudi ob morju.

Od danes do vključno nedelje bo pretežno jasno z le občasno zmerno oblačnostjo. V popoldanskih urah bo mestoma nekaj več spremenljivosti zlasti v gorah, kjer bo lahko nastala kakšna posamezna ploha ali nevihta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava